După succesul pe care l-a avut și îl are încă articolul dedicat unei evadări de o zi din București, după ieșirile frecvente pe care le-am avut anul acesta prin țară, în căutarea destinațiilor ecoturistice din România, cred că sunt în măsură să pun cap la cap câteva idei pentru o evadare de weekend din București. E mai ușor să le ai la un loc și să nu fii nevoit să sapi după ele în numeroasele articole pe care le-am tot scris. În selecția pe care am făcut-o mai jos, am ținut cont de oferta pentru activități în natură pe care o are zona respectivă și de șansa de a trăi o experiență cât mai autentică. Distanța față de București a contat și ea destul de mult. Prin România poți pierde și o zi întreagă pe drum, ceea ce pentru un weekend e enorm, așa că destinațiile aflate la mai mult de 300 de kilometri vor intra poate într-o listă de alt gen, pentru ieșiri de minim 4-5 zile. Deși vei observa că am menționat și posibilitatea de a călători cu trenul, variantă pe care eu o aleg de oricâte ori pot și o prefer, în ciuda anumitor dezavantaje (poate fi mai scump și mai lent), în majoritatea propunerilor mele o mașină se dovedește utilă, pentru flexibilitate și libertate de mișcare. N-am inclus în lista mea zone pe care nu le-am vizitat de mult, sper să mă mai completezi și tu ca să pictăm o imagine cât mai completă.
1. Satele din munți, în jurul Pietrei Craiului
Culoarul Rucăr Bran- din Sătic prin Fundata, Măgura, Peștera, până la Șinca Nouă
În jur de 200 de km, 3-5 ore în funcție de traseu, trafic și unde alegi să-ți așezi reședința de weekend.
Poate că cele mai aerisite și liniștite sate din România, cu o priveliște minunată la munți, Fundata, Fundățica, Măgura sau Peștera sunt locuri în care poți cu adevărat să te deconectezi de la stresul citadin și să îți încarci bateriile. Ai pe unde să te plimbi, pe poteci marcate sau pur și simplu prin sate, după cum poftești. Dar până să ajungi la ele, când vii dinspre Târgoviște, te mai întâmpină o surpriză plăcută: satele din Valea Dâmboviței (nu confunda cu Valea Dâmbovicioarei) precum Sătic (de jos și de sus). De aici pleacă trasee în Piatra Craiului, și mai grele, dar și mai ușoare, și tot de aici poți ajunge la cele mai noi observatoare de animale sălbatice, despre care am scris în articolul ”Safari în România?”. O oprire interesantă poate fi și la sanctuarul urșilor din Zărnești și, dacă mergi mai departe și îți plac caii, ajungi în Șinca Nouă, la Equus Silvania. Turele lor călare de mai multe zile sunt pentru profesioniști, dar poți alege să iei lecții sau să faci o ieșire mai scurtă, în funcție de nivelul la care te afli. Proprietarii pensiunii sunt biologi implicați serios în proiecte de conservare a naturii. Nu sunt români, dar au avut o contribuție importantă la dezvoltarea ecoturismului în România. Voi povesti mai multe despre experiența noastră acolo într-un articol viitor.
Mai multe detalii sau fotografii aici:
Fundata, o minune de jur împrejur
2. Prin Țara Făgărașului
Făgăraș, Cincșor, Porumbacu
250-300 de km, 4-5 ore, în funcție de locul în care alegi să te cazezi.
Fie că te oprești în minunata casă de oaspeți de la Cincșor sau te duci mai aproape de munte, spre Porumbacu de Sus, ai acces la trasee în natură, pe jos sau pe cal, iar Transfăgărășanul sau lacul Bâlea e ușor accesibil. Poți să combini natura cu tradițiile și cultura, Cetatea Făgărașului merită și ea o vizită, chiar nu ai când să te plictisești într-un weekend.
Foarte multe detalii aici:
Weekend în România: Țara Făgărașului, varianta de iarnă, cu mănuși
17 ani împreună, într-un weekend la Cincșor
3. Împrejurimile Sibiului
Valea Hârtibaciului și Mărginimea Sibiului
În jur de 280 de km, 4-5 ore cu mașina, în funcție de traseu sau trafic
5 ore cu trenul la dus, 6 la întors. Există un tren direct care pleacă din București la ora 17:45 (ca să pornești de vineri și să ai toată sâmbăta la dispoziție) și la întors pleacă la 14:59, aproximativ 130 de lei dus-întors la clasa a doua.
Sibiul este un oraș în care mi-ar plăcea să ajung oricât de des. N-am fost iarna, dar toată lumea spune că târgul de Crăciun de acolo e chiar reușit. Și în restul anului au loc tot felul de festivaluri, evenimente culturale sau culinare, merită să te oprești și chiar să te cazezi în oraș. Cu toate acestea, eu îți recomand mai ales împrejurimile: Mărginimea Sibiului sau Valea Hârtibaciului. Ai foarte multe de făcut și văzut. Numai dacă alegi o drumeție în Munții Cindrel, cu prânz la stână, o plimbare cu motodrezina și o vizită la Ferma Școală Cornățel (dacă ai și copii cu tine) și deja ți-ai umplut weekendul.
Mai multe detalii ai aici:
România Autentică: Valea Hârtibaciului și Mărginimea Sibiului
I-o țară frumoasă în lumea mare, acolo-i casa noastră
4. Împrejurimile Sighișoarei
Sate săsești și călărie
În jur de 290 de km, 5-6 ore, în funcție de traseu și unde alegi să te cazezi
5 ore cu trenul, există un tren direct care pleacă din București la ora 18:45 și la întors din Sighișoara la 18:09, aproximativ 125 de lei dus-întors la clasa a doua.
În cetatea Sighișoarei presupun că ai tot fost, așa că nu e cazul să-ți spun eu că e foarte frumoasă și prea turistică, totodată. Și pentru că ai doar un weekend la dispoziție, mai bine lași orașul și te ocupi de împrejurimi. În primul rând nu rata Rezervaţia Stejarilor Seculari de la Breite, iar dacă ești un călător responsabil iei o bicicletă și ai ajuns imediat acolo. Traseul de bicicletă continuă mult după stejari și e marcat, dacă ai chef de o plimbare mai lungă.
Dacă ești amator de o experiență culturală săsească, nici nu trebuie să ajungi la Sighișoara. Pe drum sau la pas, peste dealuri, poți explora sate săsești cum ar fi Cloașterf, Criț, Meșendorf și Viscri. Pe partea cealaltă a Sighișoarei, spre Mediaș, te așteaptă satele mai puțin bătute cum e Alma Vii, dar și altele mai cunoscute, cum ar fi Biertan sau Moșna. Ia o bicicletă și fă o plimbare printre ele, pe drumuri destul de libere și frumoase. Toată zona aceasta beneficiat de investiții și de inițiative care au pus la bază principiile unui turism sustenabil, prin care comunitățile locale să fie ajutate și încurajate să păstreze și să ducă mai departe tradițiile. Toată admirația!
În plus, dacă știi să călărești, ai două opțiuni grozave: foarte aproape de Sighișoara este Cross Country Farm, poate că cel mai serios centru de echitație din România (au și cazare și e foarte frumos, fotografia de pe coperta a acestui articol este un detaliu din pensiune), iar dacă ești în apropiere de Biertan – Moșna, poți merge la Apoș, unde echipa de la Villa Abbatis oferă trasee foarte frumoase care combină cultura locală cu bucuria de a fi pe cal, într-un peisaj superb. În toată zona se mănâncă excelent, nu degeaba se organizează, pe timpul verii, renumitele Transilvanian Brunch. Ca să fiu cinstită, pentru câte ai de făcut, de văzut și de gustat în zonă, îți recomand ceva mai mult decât un weekend.
O parte din povești și mai multe detalii aici:
Transilvania pe bicicletă: Sighișoara – Cund
Călătorie în Colinele Transilvaniei: Alma Vii și plimbări cu bicicleta în împrejurimi
Alma Vii: pictura, poezia și speranța
Cum să NU pleci într-o drumeție călare: despre echitație și turism ecvestru, cu Mihnea Vîrgolici
La pas prin satele săsești: Cloașterf, Criț și Viscri
5. Delta Dunării sau Dobrogea.
280 de km până la Tulcea, în jur de 4 ore, plus transportul pe apă.
Pentru Delta Dunării ai nevoie de cel puțin un weekend prelungit. Depinzi nu doar de mașina ta, ci și de programul vaselor și de timpul pe care îl vei petrece pe apă, până la satul în care te vei caza. Dar dacă mi-a fost destul de greu să las deoparte Pădurea Craiului, Țara Hațegului sau Țara Dornelor, locuri care mi-au devenit deosebit de dragi, nu am putut să renunț și la Deltă, mai ales pentru că e diferită de tot ceea ce am povestit până acum. Nu ți-aș recomanda să mergi în plină vară. Primăvara și toamna sunt de departe perioade mai bune, mai liniștite. E adevărat că și atunci când plouă și e frig nu e o bucurie să te afli într-o barcă, dar parcă nici țânțarii, căldura sau turismul de masă nu sunt tocmai un cadou. Îți mai recomand să lași cât mai repede cu putință bărcile cu motor, să fii conștient că poți proteja minunăția pe care o avem și că Delta se înțelege cel mai bine dintr-o canotcă sau dintr-un caiac. Iar pește cum se mănâncă acolo, eu n-am mai gustat pe nicăieri – de fapt am încercat să-l fac acasă, dar nu mi-a ieșit. Cu oricine alegi să-ți organizezi plimbarea pe canale, verifică dacă respectă câteva principii de bază de ecoturism: dacă îți oferă cazare și masă la localnici, dacă folosește cu măsură ambarcațiunile cu motor, dacă știe să-ți arate și să-ți povestească despre păsări fără să le sperie sau să le deranjeze. Noi am avut o experiență foarte plăcută cu Iliuță Goean, de la Descoperă Delta Dunării, și îl recomandăm de fiecare dată cu mare drag.
Mai multe povești aici:
În Delta Dunării aș fi vrut să fiu mințită
Vâslind printre nori – cu canotca prin Delta Dunării
Dacă ai un weekend cu adevărat scurt și nu crezi că apuci să te bucuri cu adevărat de Deltă, vezi dacă nu te atrage o drumeție în Munții Măcin sau o plimbare prin Sarichioi, Enisala, Jurilovca. În Dobrogea ai, pe lângă cetăți vechi, rezervații, lacuri și multe poteci puțin bătute. N-am încercat asta încă, dar am înțeles de exemplu că se poate merge cu bicicleta din Sinoe, prin Grindul Lupilor, până la Gura Portiței.
Amintiri frumoase din Dobrogea aici:
Poveste dobrogeană: pietre și păsări
Poveste dobrogeană cu zmee și cetăți pierdute
Tura de-a dura photoaromaventura
După cum vezi, nu e greu să găsești idei pentru un weekend în România. Eu mă opresc deocamdată aici și te las și pe tine să mă completezi.
Ce alte locuri ai mai recomanda, pentru o evadare scurtă și frumoasă de weekend, departe de lumea nervoasă și dezlănțuită a Bucureștiului?