Nu-ți spun de la început titlul cărții pentru că nu vreau să îți pierzi așa repede curiozitatea. Este o carte despre cai care nu ar trebui citită doar de iubitorii de cai. Consider că este în primul rând o carte despre ascultare, educație, voință, încredere, iar caii sunt doar un bun exemplu, fără ca ceea ce am aflat și am învățat din carte să se limiteze la ei. Este cartea unui om puternic al cărui destin a fost să aducă acea schimbare în lume în care a crezut. Mai întâi la cai, apoi și în alte domenii, inclusiv în psihologie. E vorba de Monty Roberts și cartea vieții lui, The Man Who Listens to Horses. Nu știu să existe varianta tradusă și eu am citit-o în engleză, dar dacă ai altă informație te rog să îmi dai de veste.
The Man Who Listens to Horses nu poate fi citită în liniște și asta e pentru că îți vine tot timpul să exclami de uimire. Nu e nimic banal sau ușor în viața lui Monty Roberts, un lucru e însă foarte clar, de la un capăt la altul: doar o încredere de neclintit în ideile lui l-a ajutat să devină ceea ce a devenit și să schimbe mentalitatea unei lumi întregi.
Spre finalul cărții, Monty afirmă: ”Niciun cal nu a citit vreodată The Man Who Listens to Horses. Misiunea mea nu a fost să antrenez caii la demonstrațiile pe care le-am făcut, ci să ofer o mentalitate alternativă oamenilor, deoarece ei sunt aceia care iau decizii ce pot afecta viețile cailor cu care lucrează.”
Îți mai spun doar că The Man Who Listens to Horses e o carte care poate schimba nu doar viața cailor, ci și a familiei sau a celor dragi ție. E simplu (mă rog, pare simplu!). Cu cât îi asculți mai bine, cu cât îi înțelegi mai bine, cu atât poți să trăiești mai bine și mai armonios alături de ei.
Acum, strict pentru iubitorii de cai, iată câteva idei desprinse din viața și munca lui Monty Roberts:
Caii au un limbaj al lor, diferit de al nostru, dar tot limbaj e. Totul ține de poziția corpului și de direcția în care ne mișcăm. Un antrenor bun poate auzi calul atunci când acesta vorbește cu el. Unul grozav îl poate auzi și când șoptește, spune autorul.
Unui cal ar fi indicat să nu îi spui niciodată ”trebuie să faci asta!”. În schimb, poți să-l inviți cu blândețe să facă un lucru. Să-i ceri să execute o comandă nu e chiar același lucru cu a-l face să dorească să execute o comandă, cu plăcere. Am văzut cu ochii mei un om jucându-se cu caii și invitându-i în acest fel. Nu era Monty Roberts, era Miron Bococi, despre care am scris aici:
Nu există pe lumea asta vreun profesor care să poată învăța ceva pe altcineva. Există doar profesori care pot crea cadrul necesar pentru ca ”elevul” să-și dorească să învețe.
A trata un cal cu respect înseamnă a-i acorda șansa de a vorbi pentru el însuși. În timp ce oamenii mint în varii forme, un cal nu minte și merită ascultat cu atenție.
Caii au nevoie de răbdare. Dacă te porți ca și cum ai avea 15 minute la dispoziție, îți va lua toată ziua. Dacă te porți ca și cum ai avea toată ziua la dispoziție, vei termina în 15 minute.
…și multe, multe altele, valabile atât la cai, cât și la oameni. Te invit să citești cartea, nu vei regreta.