Am avut o iarnă lungă și frumoasă. Știu mulți oameni care iubesc iarna doar când o ascultă interpretată de Vivaldi, nu și când ies afară și dau de viscol. Așa cum știu persoane care se bucură cel mai mult de iarnă, pentru provocările pe care le oferă sau pentru că practică sporturi posibile doar cu ajutorul zăpezii. Oricum ai fi, iarna nu mai ține mult și vine primăvara, un moment mai mult decât potrivit să petreci o vacanță sau măcar câteva zile din nou în natură, să te bucuri de temperaturi plăcute și de culori intense. Am făcut din nou șezătoare cu bloggerii de travel și i-am întrebat care ar fi locul în care ar dori să găsească sau să fie găsiți de primăvară. Chiar dacă cerusem doar un paragraf, am primit texte mai scurte sau mai lungi și, pentru corectitudine, a trebuit să mai tai din ele, pe ici și pe colo. Mai departe vei afla atât răspunsurile lor, cât și recomandările noastre.
1. Adriana Cocic – minicalatorii.ro
Noi așteptăm cu nerăbdare ca primăvara să-și intre-n drepturi pentru a da o fugă la Veliko Tarnovo. Orașul l-am explorat de nenumărate ori, însă acum ni s-a făcut dor de împrejurimile lui înverzite cu cascade liniștite-n timpul săptămânii (Hotnitsa), cu muzeul satului în aer liber (Etar), dar mai ales cu Mânăstirea Dryanovo care stă ascunsă între brazi semeți și stânci verticale. Un podeț de lemn trece peste râul Andaka și-ți arată drumul de la mânăstire până la Peștera Bacho Kiro. E o plimbare scurtă prin pădure, de maxim 20 de minute (dacă ești cu copii mici) care te duce pe lângă o cascadă și se termină la intrarea în peșteră. Mai multe detalii poți citi aici.
2. Anca Argeșiu – Funtur
Insula Capri este, probabil, cel mai romantic loc pe care l-am văzut, mă rog, poate la paritate cu situl maiaș Uxmal. Am fost de două ori acolo, odată vara și odată la începutul lunii mai, nu chiar început de primăvară dar tot primăvară. Pe lângă coastele care se prăvălesc într-o mare în culori incredibile, vilele elegante cățărate care cum a apucat pe pantele insulei, străzile înguste și abrupte, mâncarea excelentă, florile, plăcuțele de faianță ale caselor, vila San Michele care are o magie și-o frumusețe ireale, insula are o calitate a luminii de care poți deveni dependent (așa cum a devenit Axel Munthe care a plătit această dependență cu orbirea).
3. Carmina Nițescu – TravelWithaSmile.net
Primăvara parcă și răsăritul soarelui este mai frumos în Delta Dunării: te trezești cu noaptea în cap, te urci în barcă și mergi încet pentru a nu deranja natura din ritmul ei. Ajungi apoi la locul cu cea mai frumoasă priveliște la răsărit (aici ai nevoie să fii însoțit de un cunoscător al Deltei care să știe unde să te ducă) și aștepți. Este liniște și se aude orice mișcare – bătăi din aripi ce trec razant deasupra apei, o pasăre care aterizează ușor pe apă sau vreo broască ce se plimbă și ea prin zonă. După un timp de așteptare își face apariția gigantul portocaliu ce pare a aduce cu el un cer de foc. Nici nu știi când soarele este deja sus iar viața liniștită a viețuitoarelor din Delta își continuă cursul.
4. Cătălin Nenciu – travelbadgers.com
Așteptăm cu interes venirea primăverii iar locurile de care ne-am lipit iremediabil în ultimii ani sunt podgoriile din Dealu Mare. Și nu vorbim aici doar de perioada recoltei, astfel că ne-am propus să-i explorăm secretele în orice anotimp. Nu ne rămâne decât să lustruim echipamentul, să pregătim bocancii, să băgăm combustibil în rezervor și să pornim la drum … în căutarea vinului cel bun!
5. Claudia Gican, meetsun.ro
Când vine vorba de primăvară pe munte, cea mai comună dintre întrebări este unde se pot vedea ghiocei. Răspunsurile sunt numeroase, dar o să mă rezum la un munte tare plăcut pasului și vederii, ușor accesibil (nu, nu-i pe Valea Prahovei) și cu priveliști tot mai faine pe măsură ce-l urci: Ciucaș! Porniți la drumeție din Pasul Bratocea de pe DN1A spre Vârful Ciucaș și prima poieniță vă va întâmpina cu brândușe și ghiocei. Un alt loc este pe traseul dinspre Cabana Muntele Roșu (acces asfaltat dinspre stațiunea Cheia) spre Cabana Ciucaș. Primăvara pe munte vine atunci când se topește zăpada și nu când spune calendarul, așadar vă puteți aștepta să găsiți ghiocei din martie până în mai. De reținut însă, ghiocelul sălbatic este declarat plantă protejată prin lege și ar fi bine să plecați acasă cu multe amintiri sub formă de fotografii, iar nu buchete. Mai multe detalii aici.
6. Ioana Pătrășcoiu – mysecretromania.com
Parcul Național Buila Vânturarița e cel mai mic parc național. Cel mai tânăr, înființat în 2004, de o mână de oameni puși pe treabă. E locul potrivit să încetinești pasul, ba chiar să te oprești: să vezi dacă partea aia cu mușchiul învățată în clasa a 4-a chiar se aplică, să te uiți după ciuperci sau urme de animale, să te uiți în sus, la coroanele copacilor, să identifici o specie sau două, să te deconectezi de la civilizație și să te reconectezi la altceva. Ceva ce încarcă bateriile interioare așa cum puține lucruri o fac. Poți să faci drumeții ușoare în Buila. O să fie plăcute. Dacă stai mai mult și vrei mai mult, trebuie să ajungi în zona de creastă. Da, Buila are o creastă calcaroasă de vreo 14 km – nu degeaba se spune ca e un fel de Piatra Craiului, dar mai mic. Și acolo, pe creastă, ai parte de foarte mult cer. Atât de mult încât poți să iei și la pachet, să te bucuri de el în București.
7. Maria Radu – divainbocanci.ro
Cum este păcat să vezi copacii înmuguriți la umbra betoanelor din oraș, îți propun o ieșire care îmbină natura cu spiritul de aventură. Te trimit în Țara Luanei pe urmele legendelor cu uriași, portaluri energetice și comori ascunse. Timp de o zi te vei bucura de frumusețea și sălbăticia Munților Buzăului, Masivul Ivăneț, bătând potecile și descoperind cel mai important complex de vestigii rupestre din zona Bozioru și Colți. Ia-ți încălțări comode, pălăria de Indiana Jones, harta din articolul Așezările rupestre de la Bozioru și ești pregătit pentru o aventură pe care cu siguranță vei vrea să o repeți.
8. Sori Țigăeru – haicusori.com
M-am gândit unde m-am bucurat ultima dată de natură. Era un mai de-o primăvară promițătoare, iar verdele copacilor îmi oferea un boost notabil de prospețime și aer curat. Eram la doi pași de noi și descopeream o alt fel de Bulgarie. Cea a pădurilor dese, a lagunelor ascunse printre stânci și a drumurilor montane printre cascade. Da, mă aflam la Krushuna, adică la 2 ore de Giurgiu. Mai multe detalii aici.
9 și 10. Roxana Farca – LumeaMare.ro
M-am gândit chiar și eu unde mi-aș dori să mă găsească primăvara și mi-am amintit de colinele Transilvaniei și de cum am simțit aproape în versuri primăvara, pe dealurile de la Alma Vii. Mai multe detalii poți citi aici.
Și încă un loc de care îmi este foarte dor, ceva mai departe de casă dar legat de noi cumva prin Dunăre, e Valea Wachau, din Austria, locul ideal pentru o plimbări cu bicicleta, indiferent de pregătirea sau puterea fizică. Mai multe detalii aici.
Ne oprim aici, deocamdată. Te-a inspirat ceva din lista de mai sus? Tu unde ai vrea să cauți primăvara anul acesta?