Nu mai e foarte mult și vin iar sărbătorile de iarnă. Și odată cu ele o vacanță de care foarte multă lume vrea să profite cum se poate mai bine. Poate că nu e cea mai bună idee să călătorești în sezon, dar nu avem mereu de ales și, cel puțin noi, cei cu familii, școală și copii prinși în tot felul de activități artistice, trebuie să găsim o cale să ne bucurăm de ceea ce avem, când avem. De aceea m-am gândit că ar fi frumos să facem o listă cu recomandări de destinații pentru luna decembrie și, pentru a trece dincolo de obsesiile și poveștile mele, am invitat alți bloggeri de călătorie să facă o recomandare. I-am întrebat: ”Care este destinația pe care o recomanzi în decembrie și de ce?”. Iată ce am primit:
1. Alexandra Pușcașu – bloguldecalatorii.ro
Destinația mea preferată în orice anotimp se află în Italia, mai exact oriunde în Munții Dolomiți. Deși deocamdată nu am ajuns pe acolo decât vara, sunt o bază ideală pe orice vreme. Pe timp de iarnă, sunt un rai al practicanților sporturilor de iarnă, cu peste 1200 de km de pârtie, deși… dacă mă gândesc bine, s-ar putea să fie cam periculos să încerci să te dai la vale când te-nconjoară asemenea peisaje. Oriunde te uiți, masive stâncoase cu forme care mai de care mai interesante răsar de te miri unde, și nu poți să nu te întrebi cum s-or fi născut sau or fi ajuns așa. Recomand oricărui iubitor de munte sau pur și simplu de aer curat și peisaje uimitoare.
2. Anca Argeșiu – Experiențe de călătorie – Funtur
Iarna nu-mi mai place așa de tare ca atunci când eram copil. Îmi place din spatele geamului sau de pe schiuri și cam atât. Decembrie la cald sună minunat și dacă vine la pachet cu ceva ruine maiașe, mi se pare vacanța perfectă.
Un loc bun de popas e Merida, capitala peninsulei Yucatan din Mexic, un oraș absolut încântător, colorat, pitoresc și curat, cu mâncare bună, cazări de tip pensiune sau boutique excelente și cu multă personalitate.
De la Merida poți da o fugă până la mare dacă-ți dorești, localitatea Progreso fiind foarte aproape (40km cu mașina). Merida este, mai ales, un loc bun de plecare pt. siturile maya din zonă, coborând și în zona Campeche: faimosul Chichen Itza, Uxmal, Edzna, Tulum, Sybil, Labna, Kabah, Ek Balam, Calakmul, Coba. Lumea maya e total diferită de Europa noastră, iar orașele maya sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât s-au păstrat destul de bine și sunt impresionant de mari și de complexe.
Zona merită și pentru minunatele “cenotes”, formațiuni carstice cu apă spectaculoase – Tza-Ujun-Kat, Yokdzonot, Kankirixche, Xcan ché și încă multe altele.
Viața în Mexic e ieftină, inclusiv intrările la situri și, pentru că avionul e cea mai importantă cheltuială, Yucatan merită o vacanță mai lungă, de minim 10 zile. Aici e harta zonei cu toate siturile.
3. Carmina Nițescu – TravelWithaSmile.net, Addicted Traveller & Storyteller
Pentru mine luna decembrie înseamnă “luna întoarcerii la copilărie”, “luna cadourilor”, “luna magică pe care o petrec alături de cei dragi” așa că mă pregătesc în fiecare an să întâmpin această lună cu multă bucurie.
Și ce altă destinație să fie mai potrivită pentru o astfel de lună decât una în care să te poți bucura din plin de atmosfera Crăciunului și de Piața de Crăciun?
Recomand cu drag Sibiul pentru petrecerea unor zile de poveste în tărâmul copilăriei: Piața Mare din Sibiu este gazda Pieței de Crăciun și aici se amenajează cea mai frumoasă și luminoasă Piață de Crăciun a României.
Pe lângă căsuțele ce te îmbie cu bunătăți tradiționale, vin fiert și o mulțime de jocuri și jucării, Piața de Crăciun din Sibiu adăpostește și un mic parc de distracție pentru copii. Totodată, aceasta este acoperita cu o plasă luminoasă imensa care te duce cu gândul pe meleaguri de poveste.
Începând cu jumătatea lunii decembrie, Sibiul mai găzduiește și festivalul “Sibiu Lights & More”, eveniment ce întregește astfel atmosfera de sărbătoare pe care o găsești aici.
4. Cezar Dumitru – Imperatortravel.ro
Când Roxana m-a întrebat ce destinație recomand pentru decembrie, au început să îmi curgă prin fața ochilor diverse imagini – de la plaje thailandeze la jungla costaricană. Ar trebui să recomand Taiwanul și Filipine, că merg eu acolo, dar cred ca voi recomanda Nicaragua. Este o țară care m-a surprins și mi-a plăcut enorm. Pentru că Nicaragua este cu adevărat America Centrală, acea America Centrală cu autobuze istorice colorate, cu vulcani fumegând, cu orașe coloniale, cu plaje de făcut postere si pus în camere. Și pentru că pur și simplu te simți minunat.
5. Claudia Gican, meetsun.ro, pasionată de drumeții montane, natură și mișcare.
Satele dintre munți – culoarul Rucăr-Bran
Dacă ți-e dor de satul românesc într-un peisaj idilic rupt din cărțile poștale, dacă ți-e dor de liniștea cu munți în zare, atunci poate e timpul să petreci câteva zile într-un astfel de loc, căci el există. Îl vei găsi acolo unde Piatra Craiului veghează spre apus, iar Bucegii și Leaota spre răsărit, acolo unde colinele se împletesc cu văi adânci ca un cozonac bine rumenit, acolo unde Fundata, Fundățica, Peștera, Șirnea, Măgura, Moieciu de Sus nu sunt doar sate de munte, ci porți ale întoarcerii în timp într-o geografie pe care vara o răsfață cu verdele și florile pajiștilor, toamna cu galbenul mestecenilor, ca iarna să o transforme în peisaj de basm.
Și nu-ți fă griji despre cum și unde, sunt multe pensiuni cu activități care mai de care, însă eu îți recomand să pornești la pas, să admiri pe îndelete casele tradiționale și gospodăriile harnicilor munteni. Nu te vei rătăci, cărările marcate cu „omuleți” colorați acoperă mai toată zona, mulțumită Centrului de Ecologie Montană din Moieciu de Sus, de ale cărui panouri informative sigur o să dai.
N-ai cum să nu te întrebi cum vine treaba asta, să te plimbi prin sat? dar ce zic oamenii? ce poți vedea altceva decât gospodării? Spre deosebire de un sat compact de deal sau câmpie, casele răsfirate crează o senzație de spațiu și totodată de intimitate. Peisajul e pitoresc și liniștitor, poți merge cu orele gândindu-te la ale tale sau contemplând îmbinarea fericită om – natură.
Salută oamenii, uită de zgomot și poluare, lasă-te ademenit de gusturile tradiționale (nu rata cașul afumat) și pornește la drum căci ești într-un muzeu viu; satul muntenesc e o combinație de trăinicie, utilitate și simț estetic – viața între munți n-are cum să fi fost sau să fie ușoară, aici omul nu și-a permis irosire și lucru de mântuială, iar aceasta este doar una dintre impresiile puternice cu care vei pleca… și vei reveni.
6. Ioana Pătrășcoiu – www.mysecretromania.com, călăuza ta într-o Românie neştiută, bănuită, intuită
La Ponoare găseşti linişte. Bine, bine, nu doar linişte; găseşti Podul lui Dumnezeu (un pod natural din stâncă calcaroasă pe care trece și un drum și sunt şanse să-l ratezi din neatenţie), un lac care când și când e sorbit de diavol, un câmp de dantelării din calcar, o întindere de dealuri care aproape ascund crestele albe ale munţilor din spate. Găseşti la tot pasul puncte în care să stai o clipa, să te uiţi de jur împrejur, să-ţi zâmbeşti și să-ţi spui “Ce frumos e aici!”. La Ponoare e linişte si bine indiferent de anotimp. Dar ar trebui sa îi dai o şansă iarna asta: daca va fi zăpadă, vei trăi într-o poveste; dacă nu va fi, vei trăi in aceeaşi poveste, dar fără atât de mult alb.
Si daca te plictiseşti de linişte, sună-i pe cei de la Asociaţia pentru Turism Mehedințiul de sub Munte. O să-ţi propună drumeţii, o tura cu biciclete sau, poate, o vizita la o bunica care are în tindă un război la care încă ţese, atât de rapid, încât nu ii poţi urmări mişcările fără să oboseşti.
De ce iarna?
Pentru ca nu e o destinaţie clasică de iarnă, dar are potenţialul să-ţi ofere o vacanță de iarnă de neuitat. Daca îi dai o şansă. Oricum, de la un punct încolo întrebarea nu e “ce facem daca e urât?”, ci “cum ne îmbrăcăm ca să ne fie bine?”
7. Petruș Lungu – www.calatoruldigital.ro
Nu m-am hotărât la o destinație, dar pot recomanda o atracție, o piață de Crăciun oricare ar fi ea, din orice oraș din Germania sau din țările învecinate, acolo unde există o tradiție pentru asta. Eu am avut ocazia să merg la o piață de Crăciun în Mainz și am ratat una în Frankfurt.
Voia bună e la tot pasul, gustările tradiționale, precum Bratwurst-ul (cârnatul german) sau Reibekuchen-ul (clătita de cartofi servită cu piure de mere), te îmbie fie din galantare sau direct de pe grătarele sau de pe plitele de gătit, iar vinul fiert mai că te transpune în povești de iarnă germane.
Și dacă toate astea te dezorientează, fii întotdeauna cu ochii pe Weihnachtspyramide (Marea Piramidă de Crăciun), strămoșul bradului din ziua de azi. Vei reveni în mijlocul evenimentelor, motiv să o iei de la capăt cu degustatul de bunătăți, până reușești să te dai dus, într-un final, spre locuri mai liniștite.
8. Simona și Alex, lipa-lipa.ro. Momentan ne găsiți călătorind leneș prin Asia de Sud-Est! Travel & love, love to travel
Pentru că ne vin prieteni prin Asia, în Decembrie noi ne gândim să fim prin Indonezia. Nu am ajuns încă pe acolo, dar suntem destul de nerăbdători. Așadar, dacă ne întrebi pe noi pe unde să mergi în Decembrie, spunem fără să clipim – Asia de Sud Est. Mai ales dacă preferi căldura. Nouă ne-a plăcut mult Laos și mixul de etnii din partea de nord, dar și turisticul, dar ofertantul Luang Prabang.
Dacă simți că nu ești neapărat pregătit și vrei o destinație cu plajă și palmieri atunci scot din pălărie Sri Lanka de care m-am îndrăgostit. O perlă a Asiei cu infrastructură ceva mai bună, elefanți care se plimbă liber în junglă, plaje numai bune și de surf și dealuri întregi de plantații!
Noi momentan umblăm leneș prin Myanmar și pare foarte interesant, dar după 20 Decembrie devine foarte aglomerat și foarte scump!
Indiferent unde alegi să mergi, importante sunt amintirile și experiențele trăite acolo, așa că îți doresc să te distrezi!
9. Sori Țigăeru – haicusori.wordpress.com – Un travel blogger jovial, aventuros și sincer.
Ei bine, m-am gândit și am ales, pentru luna decembrie, America de Sud. Știu, la noi e iarnă și tare, tare ne-ar plăcea să nu. Așa că recomandarea mea merge către Bolivia, mai exact Salar de Uyuni. Un loc unic în lume, PA-RA-DIS pentru retină și o destinație care poate fi, foarte ușor, inclusă în cadrul unui tur sud american, musai de făcut o dată în viața de călător. Pentru cei aventurieri, mai ales! Mai multe poze și povești poți vedea aici.
10. Roxana și Alexandru Farca – LumeaMare.ro, călătorii responsabile
Cu voia ta, ne băgăm și noi în seamă și încheiem lista cu două destinații minunate pentru decembrie.
Prima este Patagonia Chiliană, mai precis un trekking de câteva zile în Torres del Paine. Pentru că nu e deloc greu și așa peisaje nu ai să mai vezi. Ai toate detaliile aici:
A doua este Oman. Pentru că ostoiește dorul de orient așa cum trebuie, cu o atmosferă autentică, siguranță și frumusețe. Și pentru asta te poți inspira din plin aici:
Mulțumim tuturor pentru contribuții și idei, iar ție îți adresăm aceeași întrebare: ce destinație recomanzi pentru decembrie?