Quantcast
Channel: Ecoturism, cultura si creativitate
Viewing all articles
Browse latest Browse all 320

Oman – itinerariu şi sfaturi practice

$
0
0

N-am călătorit foarte mult în Asia sau în Orient, dar după două vacanţe în Oman, prima de cinci zile şi a doua de nouă, cred că nu risc foarte mult dacă spun că această ţară se poate potrivi oricărui călător. Cei pasionaţi deja de Orient se vor bucura de atmosfera autentică, de păstrarea valorilor umane şi arhitecturale, într-un stat care nu suferă de sărăcie şi ar fi putut foarte bine să se transforme în ceva occidental, dacă ar fi vrut. Cei care ar vrea să cunoască Orientul, dar se tem de mizerie, de sărăcie, de violenţă, de fanatism, vor descoperi în Oman o oază frumuseţe şi pace, dar şi un nivel de toleranţă mai ridicat faţă de ceea ce se întâmplă în alte state islamice. Chiar dacă sunt credincioşi şi tradiţionalişti (sau aşa li se impune să fie), omanezii se dovedesc a fi destul de deschişi la minte. Femeile pot studia şi practica orice meserie, turiştii sunt toleraţi cu ţinuta lor, nu întotdeauna decentă, iar bărbaţii nu se uită la doamnele călătoare ca la OZN-uri, ferindu-le astfel de sentimentul de hărţuire care poate fi resimţit destul de puternic prin alte ţări.

Ar fi o greşeală să te duci în Oman doar pentru plajă. Nu pentru că nu ar exista plaje frumoase şi ape incredibile, dar nu ai înţelege mare lucru din această ţară dacă te-ai opri la atât. De neratat sunt zonele montane, pline de canioane cu ape în culori preţioase, sau regiunile rurale, tradiţionale. Sunt locurile unde simţi cu adevărat ce înseamnă Omanul şi ai senzaţia că timpul stă în loc.

Oman-3128

În cele ce urmează nu voi intra foarte mult în detalii şi poveşti, ci voi încerca să sintetizez câteva aspecte practice ale unei călătorii în Oman, organizată pe cont propriu. Tot ce vei citi e bazat pe experienţa noastră, dacă am uitat ceva sau ai nevoie de mai multe detalii, lasă-ne un comentariu şi facem tot posibilul să răspundem, dacă ştim cum.

Când să mergi

Cele mai potrivite luni pentru o vacanţă în Oman sunt octombrie-noiembrie şi februarie-martie. Prima dată am fost primăvara şi mi-a plăcut mai mult ca în decembrie. La final de an, chiar dacă nu se poate vorbi încă de un turism de masă  în Oman, au fost locuri în care am simţit că e prea aglomerat. De asemenea, atunci când am încercat să găsim un ghid cu care să abordăm un canion mai dificil, am fost refuzaţi pe motiv că e perioadă aglomerată şi că nu vor să-şi blocheze o zi, când ar putea avea grupuri cu care să meargă mai multe zile. În ceea ce priveşte vremea, în Oman nu plouă des, dar când se întâmplă poate deveni periculos. Cine e interesant de trekking şi canyoning trebuie să stea cu ochii pe previziunile meteo, inundaţiile se întâmplă rapid (uneori chiar în 20-30 de minute de la începerea ploii) şi nu e de glumă cu ele.

Oman-6689

Cum ajungi

În Oman se ajunge destul de uşor şi repede, dar costurile nu sunt tocmai mici. Qatar Airways are cea mai bună variantă de zbor, cu o escală scurtă la Doha: se pleacă din Bucureşti la prânz şi se ajunge la Muscat pe la 22:00. La întors, se pleacă din Muscat la 5:20 dimineaţa, dar până în 12:00 eşti în Bucureşti. Vânat din timp, un bilet de avion poate fi în jur de 500-600 de euro.

Viza se ia direct din aeroport, la sosire. Se foloseşte un curs evident dezavantajos, comparativ cu ce ai putea  obține la bancă, dar nu cred că merită să te cramponezi cu asta. Noi am plătit aproape 50 de euro, pentru trei persoane.

Cum te deplasezi

Pentru că nu vorbim de o ţară săracă şi benzina este foarte ieftină, majoritatea locuitorilor Omanului au maşini mari, 4×4, cu care se deplasează peste tot. Nu e o idee bună să te bazezi pe mijloace de transport în comun, pentru că nu există un sistem bine pus la punct. Grupul nostru a închiriat două maşini, una normală şi un 4×4. Există anumite drumuri care necesită tracţiune integrală şi experienţă de off road, dar dacă nu eşti pasionat de aşa ceva, te descurci şi fără. Şoselele sunt bune iar accesul către principalele atracţii, cu foarte mici excepţii ce pot fi abordare şi cu o maşină obişnuită, e pe drum asfaltat. În deşert e bine să laşi un şofer experimentat să conducă.

Atenţie la viteza legală (sunt destul de multe radare) şi la curăţenia maşinii. Poţi fi penalizat pentru amândouă. Amenzile pentru radare se reţin ulterior de pe card, simplu şi prompt, prin intermediul firmei de la care ai închiriat maşina.

Mașinile lor
Mașinile lor
Mașina noastră
Mașina noastră

Unde te cazezi

Turismul în Oman s-a dezvoltat în ultima vreme şi ai destule opţiuni. Nu e chiar plin de hoteluri şi vei vedea foarte multe variante luxoase, opulente. De aceea o excursie organizată prin agenţie poate deveni destul de scumpă. Noi nu ne-am rezervat cazările decât pentru sosire, plecare şi noaptea de revelion. Există hoteluri cu apartamente la preţuri foarte bune, confortabile şi curate, în sau în apropierea marilor oraşe. Iar de campat este permis oriunde, cu condiţia să nu te aşezi pe o proprietate privată. Vezi în descrierea itinerariului pe unde ne-am cazat noi.

Camping pe Jebel Shams
Camping pe Jebel Shams

Unde mănânci

Pe noi nu ne-a interesat deloc să mâncăm ca în Europa, eventual la preţuri piperate. Am încercat fără ezitare micile restaurante cu mâncare indiană, yemeneză sau mai ştiu eu ce. Cafenelele şi micile bodegi din Oman sunt conduse de indieni sau alte naţii, aşa că am găsit peste tot gusturi autentice şi variate la preţuri modice. Se mănâncă picant, dar chiar şi fetele noastre s-au descurcat cu asta. Curmalele sunt simbolul ospitalităţii în Oman, iar sucurile de fructe sunt de-a dreptul divine. Desertul tradiţional omanez se numeşte halwa şi nu are a face cu ceea ce ştii tu să fie halvaua.

Oman-2130

Cum te îmbraci

Cum spuneam şi la început, în ciuda faptului că omanezii ţin mult la tradiţii, sunt totuşi discreţi şi toleranţi, mai ales cu turiştii. Ca femeie am încercat totuşi mereu să-mi ţin mâinile şi picioarele acoperite, dacă nu şi capul. Am observat că atunci când îmi puneam eşarfa pe cap deveneam o curiozitate pentru localnice, probabil nu se aşteptau să vadă asta. Sunt canioane foarte populare printre localnici în care ţi se cere, prin intermediul unor panouri, să nu faci baie fără un tricou, chiar dacă eşti bărbat. Nu am văzut însă prea mulţi turişti care să se supună acestei cerinţe, din păcate. Eu recomand mereu să respecţi obiceiul locului, oriunde te-ai afla, indiferent de educaţia şi părerea ta. E doar o formă de respect.

Oman-3499

Există riscuri?

În afară de posibilele şi rarele inundaţii şi de temperaturile foarte mari pe timpul verii, nu există probleme speciale legate de sănătate, violenţă sau hoţie, rata acestora fiind mult redusă, deocamdată.

De câți bani ai nevoie?

În plus față de cât vei da pe biletul de avion, te poți descurca foarte bine cu cel mult 1000 de euro de persoană, în care poți include și ceva târguieli la bazar. Se poate și mai puțin desigur, dacă stai și mai mult cu cortul sau mai cumperi mâncare din supermarket, noi am mâncat destul de des la restaurante. Se poate și mult mai mult, dacă alegi varianta de lux a excursiei…


Itinerariul nostru

25.12.2015 – Zbor Bucureşti – Muscat cu Qatar Airways.

Am luat maşinile din aeroport şi ne-am cazat la un hotel de apartamente, în Muscat, Nuzha Hotel Apartments, găsit pe booking.

26.12.2015 – Plimbare cu barca în căutarea delfinilor şi snorkeling. Promenadă prin partea veche a oraşului: Al Alam Palace (Palatul Steagului, palatul sultanului), faleza din Muttrah (cornişa), mers cu maşina pentru apus la Plaja Qurum.

Oman-2650

Oman-2871

Oman-2993

27.12.2015 – Început ziua la Marea Moschee a Sultanului Qaboos, un monument impresionat din toate punctele de vedere. E singura vizitabilă din ţară, iar programul pentru turişti e până la 11 dimineaţa. După-amiază am plecat în căutarea fiordurilor şi a golfurilor izolate de dincolo de Muscat (de ex. Safaic-al-Shais). Mai târziu am mers puţin şi prin Wadi Mayh iar la apus am ajuns pe frumoasa plaja a satului Quantab. La întoarcere nu am ratat corabia lui Sindbad aşezată chiar în sensul giratoriu din faţa opulentului hotel Al Bustan.

Oman-3476

Oman-3599

Oman-3785

Oman-0804

28.12.2015 – Am plecat din Muscat către Jebel Shams, cu oprire în Nizwa pentru vizitarea fortăreţei. Drumul spre Jebel Shams urcă în serpentine, pe alocuri nu există asfalt, dar e uşor de abordat şi cu o maşină normală, în ciuda avertismentelor micilor întreprinzători. Pe Jebel Shams sunt trei resorturi, cu cazare în căsuţe scumpe, dar şi locuri disponibile pentru campare. Cea mai frumoasă privelişte e în al doilea, iar pentru al treilea e deja nevoie de un 4×4, nu se poate ajunge altfel. Noi am campat în al doilea, în condiţii foarte bune. Pentru cine se poate lipsi de duş timp de o noapte sau două, se poate pune cortul oriunde în zonă, e permis. Atenţie la cuiele pe care le ai, solul e pietros şi tare ca cimentul, pe alocuri.

Nizwa
Nizwa
Loc de cort
Loc de cort

29.12.2015 – Trekking Balcony Walk, un traseu renumit şi foarte frumos. Merită făcut pe îndelete, fără grabă. Află şi cum se ajunge la lac, e păcat să ratezi experienţa. Nu e bine semnalizat, dar se poate.

Oman-1156

30.12.2015 – Am coborât de pe Jebel Shams şi am vizitat două sate vechi, tradiţionale: Al Hamra şi Misfat Al Abreyeen. Seara am aşteptat apusul în alt punct înalt, cu vedere frumoasă asupra munţilor Hajar (partea vestică): Sharafat al Almayn. De aici pleacă şi un traseu dificil de 4×4, pentru cei pasionaţi.  Am ajuns pe întuneric la Bahla unde am găsit un hotel foarte bun: Bahla Hotel Appartments.

Oman-5024

Oman-1512

31.12.2015 – Am pornit către Al Wasil, punctul de întâlnire cu beduinii ce aveau să ne conducă în deşert. Mai întâi am vizitat fortăreaţa Jibreen, cu interioare minunate şi tavane pictate, nu trebuie ratată. În deşert (Wahiba Sands) am petrecut noaptea de revelion, la Nomadic Desert Camp, o alegere eco foarte frumoasă, comparativ cu alte resorturi luxoase care nu îşi au locul acolo.

Jibreen
Jibreen

Oman-1977

01.01.2016 – Am plecat către Sur, cu oprire pentru bălăceală într-unul din frumoasele canioane din Oman, Wadi Bani Khalid. În Sur am căutat un hotel pe lângă oraş şi am găsit tot ceva cu apartamente la un preţ foarte convenabil, Al Araf Hotel Apartments. Seara ne-am plimbat puţin prin oraşul vechi, plin de magazine.

Oman-6199

02.01.2016 – Trekking şi baie în cel mai frumos canion, Wadi Shab. Cam aglomerat, fapt normal în sezon şi plină vacanţă. Nu rata grota cu cascadă la care poţi ajunge la capăt, după ce înoţi prin mai multe piscine cu apă. Noi am lăsat bagajele pe stânci, înainte de intrarea în apă, nu s-a întâmplat nimic cu ele. Lasă totuşi lucrurile preţioase în maşină, dacă vrei să stai liniştit, înainte de a traversa primul lac cu barca (aşa se intră în canion). Seara am campat direct pe White Sands, plaja albă de lângă Fins, gratuit. Am făcut baie, foc de tabără, am admirat stelele şi am dormit cel mai bine din toată excursia.

Oman-6410
Wadi Shab

Oman-9238 Oman-9212

03.01.2016 – Am plecat înapoi spre Muscat, cu o scurtă oprire la Sink Hole, o groapă în mijlocul a nimic în care clipoceşte o apă limpede. Şi aici se poate face baie şi snorkeling. Odată ajunşi în Muscat, am mai mers puţin prin Muttrah, am vizitat Bait al Baranda (un muzeu ingenios despre istoria Muscatului, găzduit într-o casă foarte frumoasă) şi bazarul, pentru cadouri (Souq). Ne-am cazat apoi mai aproape de aeroport, în Seeb, în alt hotel cu apartamente şi un preţ foarte mic pentru condiţii de lux: Oman Palm Hotel Suites.

Sink Hole
Sink Hole
La târguieli în Souq
La târguieli în Souq

04.01.2016 – Am reorganizat bagajele şi am profitat de câteva ore de somn, înainte de a zbura din nou către casă.

Cam asta a fost călătoria noastră, foarte pe scurt. Mai multe detalii şi poveşti cu Şeherezada vor urma în articole viitoare. Până atunci te îndemnăm să mergi să vezi cu ochii tăi, cât e încă linişte şi se poate. Iar dacă ai dubii şi întrebări, suntem aici şi încercăm să te ajutăm.

Mai multe fotografii găsești în galeriile de mai jos:

ID Studio Oman nature

ID Studio Oman rural

ID Studio Oman urban

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 320

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48