Quantcast
Channel: Ecoturism, cultura si creativitate
Viewing all articles
Browse latest Browse all 320

Cărțile anului 2022

$
0
0

Până acum câțiva ani nu acordam prea mult credit listelor cu rezoluții, la final de an. Nu le negam utilitatea sau importanța, ci doar momentul. Îmi spuneam că poți face asta oricând, că e fals să aștepți până la finalul anului ca să îți propui să te apuci de lucruri noi, să schimbi obiceiuri și să visezi. La un moment dat m-am răzgândit și am înțeles că treaba asta are un sens.

De doi sau chiar trei ani fac planuri și pun pe hârtie așteptările sau dorințele pentru anul care vine. E adevărat că le repet și le reiau și în timpul anului, nu le bag într-un sertar pentru a mi le aminti abia peste un an de ele. Dar perioada dintre Crăciun și Anul Nou, mai ales atunci când am ales să nu plecăm pe nicăieri, se dovedește ideală pentru a revizui anul aflat pe final, pentru a conștientiza câte lucruri bune s-au întâmplat, dar și câte obiective au rămas neatinse sau nu mai sunt atât de importante pe cât le credeam. Anul acesta am mai furat o idee pe care am găsit-o la autorul care pledează pentru „furt”, Austin Kleon. Cred că la el am citit că are obiceiul să scrie o listă cu 100 de lucruri care i-au făcut viața mai frumoasă, în anul care se încheie. Zis și făcut, adică în curs de facere; lucrez acum la asta și e un sentiment grozav, să vezi că se adună, chiar se adună cel puțin 100 de lucruri minunate într-un an. Iar printre ele un loc destul de important îl ocupă cărțile.

Am citit mai puțin decât am vrut anul acesta, dar nu vreau nici să mă biciuesc în public, nici să mă laud cu toată lista. Încă n-am reușit să mă disciplinez sau să mă opresc la un număr decent de cărți pe care să le citesc în același timp, ceea ce a dus, inevitabil, la prea multe începute și abandonate sau uitate. Îmi e și groază să le număr sau să le menționez pe cele nefinalizate, așa că, pentru acest moment „festiv”, îmi propun să-ți arăt doar o selecție de titluri care au avut un impact puternic asupra mea, anul acesta. Iar la final sper să-mi oferi bucuria de a adăuga, într-un comentariu, cărțile tale din 2022, titlurile care au contat cel mai mult pentru tine. Îți mulțumesc anticipat pentru asta.

Elif Shafak – The Island of Missing Trees

Nu e trecută pe primul loc întâmplător și, chiar dacă pare evident, nu am așezat-o pe podiumul sufletului meu doar pentru că are cuvântul copaci în ea. Mi se pare genială alegerea autoarei de a da unui smochin rolul de narator și am iubit smochinul din carte. Dar nu e doar despre asta, nu e doar despre natură, e despre iubire, în toate formele ei, despre pierdere, despre dezrădăcinare și cât de departe pot merge oamenii atunci când nu împărtășesc aceleași credințe și idei. Așadar, dacă aș fi fost obligată să aleg doar o carte pe care să o recomand anul acesta, aceasta e.
Nu am văzut să fie tradusă la noi, eu am avut bucuria de a o asculta ca audiobook, în engleză, într-o interpretare superbă.

Colum McCann – Apeirogon

Aperoigon nu seamănă cu nicio carte pe care ați citit-o vreodată, scrie pe copertă și zău că nu pot să o zic eu mai bine. N-am citit toate cărțile din lume, dar așa ceva n-am întâlnit până acum. Felul în care e construită narațiunea, laturile infinite pe care se desfășoară, o poveste repetată și iar repetată, pe toate tonurile durerii, totul e uluitor și extrem de dureros, trebuie să te previn. Povestea e inspirată din realitate și conflictele dintre Palestina si Israel. Cu o tematică oarecum asemănătoare, Aperoigon e mai bun decât romanul pe care l-am pus pe primul loc, dar și mai greu de digerat.

Maira Kalman – The Principles of Uncertainty

O carte ilustrată pentru adulți. Aș vrea mă feresc de cuvinte ca genială sau superbă, dar nu găsesc altele care să exprime bucuria pe care am avut-o răsfoind-o. Probabil că pe lista mea de rezoluții va apărea și o linie care va spune că îmi doresc să pot scrie și ilutra cărți așa cum o face Maira Kalaman. Nu e tradus nimic de Maira la noi, nu înțeleg de ce.

Richard Powers – Overstory | Richard Powers – Bewilderment

Același autor, două cărți diferite. Overstory e despre copaci, într-adevăr. E o carte manifest inspirată din activismul pentru natură și nu poate să lase pe nimeni indiferent. Iar Bewilderment te rupe în două, dacă ești părinte și ai un copil care iese din standardul general acceptat ca „normal”. Ambele transmit un strigăt de alarmă față de ceea ce se întâmplă pe planeta noastră. Din nou, am ascultat, respectiv citit în engleză și tind să cred că merită așa.

Pentru cărțile următoare încerc să nu mai fac un clasament și nici prea multe comentarii, scriu doar câteva indicii sau motive pentru care mi-au plăcut.

Ai Weiwei – 100 de ani de bucurii și dureri

China așa cum nu ne dăm poate seama că a fost sau e, pentru artă și libertatea de exprimare. Am ascultat-o înainte și după expoziția retrospectivă văzută la Viena, dedicată artistului activist Ai Weiwei. Doar așa am înțeles cât curaj a avut să facă tot ce-a făcut și ce consecințe a suferit.

Hanya Yanagihara – Oamenii din copaci

Ideea e originală și interesantă, narațiunea perfectă, tensiunea în creștere, dar la un moment dat virează către o zonă care poate fi extrem de greu de suportat. Curajos, atât pot să zic, ca să nu dezvălui prea mult, prea devreme.

Rachel Cusk – Locul secund

O privire foarte onestă asupra universului feminin, așa complicat și ciudat cum e, asupra relațiilor de cuplu sau dintre mamă – fiică. În alt plan, e și despre artă și sacrificii. Complexă și scrisă cu adevărat artistic.

Eric – Emmanuel Schmitt – Paradisuri pierdute

Potopul, repovestit din perspectiva contemporană, versus „ceea ce s-a întâmplat cu adevărat”. Nu-ți stric plăcerea spunând mai mult.

Maja Lunde – Ultimii cai din stepă

Îmi plac și caii, nu doar copacii, normal că am citit cu plăcere o carte despre ultimii cai sîlbatici, existenți în Mongolia. Dar nu e vorba doar despre cai, ci și despre supraviețuirea planetei, într-o viziune care te cam strânge în spate.

Julia Cameron – The Artist’s Way

O biblie a artistului, dintotdeauna. Mie mi-a fost de mare ajutor, sigur că nu poți aplica în procent de 100% recomandările autoarei, dar te obligă să te înțelegi mai bine și îți oferă șansa să rămâi cu niște obiceiuri bune pe viață.

Acestea fiind spuse, aștept și recomandările tale! Și până una alta, poți citi și despre călătoriile anului 2022, aici.

The post Cărțile anului 2022 appeared first on Ecoturism, cultura si creativitate.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 320

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48