Quantcast
Channel: Ecoturism, cultura si creativitate
Viewing all articles
Browse latest Browse all 320

Cele mai frumoase 18 cărți citite în 2018

$
0
0

Aflu că anul 2018 a fost dificil sau măcar provocator pentru toată lumea. Nu mă pot lăuda că am avut parte de un an mai bun ca al altora, dar mă străduiesc să fiu recunoscătoare pentru toate experiențele de care am avut parte, pentru cărțile pe care le-am citit sau pentru cartea pe care am scris-o și publicat-o. Poate că n-am citit la fel de mult ca anul trecut, n-am reușit nici să trimit mailuri lunare către  Clubul Cititorilor Pasionați, dar cred că măcar acum, la final de an, merită să adun aici cele mai frumoase sau utile lecturi din 2018. Dacă că ți-a plăcut selecția de anul trecut, poți să te inspiri atât de aici, cât și de acolo, pentru completarea cadourilor tale de Crăciun.

Linkurile duc către cel mai bun preț pe care l-am găsit la momentul redactării sau către singurul loc în care cartea mai era disponibilă. Am folosit pentru comparație trei librării online de unde îmi comand și eu cărți cel mai des sau Amazon, pentru cărțile în engleză. Dacă faci o comandă folosind unul dintre linkurile de mai jos, ne ajuți și pe noi, există o șansă să primim un mic comision prin programul de afiliere. Prețul nu suferă niciun fel de modificare, din punctul tău de vedere. Mulțumim!


Non-ficțiune / Călătorie / Aventură

1 Partick Leigh Fermor – Între păduri și ape

O călătorie pe jos în jurul anului 1900, perfectă dacă vrei să vezi cum arăta România sau relația Ungaria – România în acele timpuri delicate sau dacă vrei să recitești Miorița prin ochii unui englez. Am povestit despre acest jurnal de călătorie aici.

2 Dean Karnazes – Drumul către Sparta

Mai mult decât o carte despre Maraton, o carte despre depășirea limitelor, pasiune, istorie și, nu în ultimul rând, farmecul aparte al Greciei. Totul prin ochii unui atlet american care își redescoperă sufletul de grec, alergând pe urmele lui Fidipide. Recenzia mea aici.

3 Peter Freuchen- Aventura Arctică

O mărturie extrem de valoroasă pentru înțelegerea unui mod de viață pe care noi nici nu-l putem concepe și în care autorul ne inițiază fără menajamente, judecăți inutile sau păreri subiective. Despre Groenlanda, inuiți și carte am scris aici.

4 Jean Des Cars – Povestea Vienei

Am strâns o colecție impresionantă de cărți pe care să le citești înainte de a pleca la Viena. Dintre toate, o aleg pe acesta (fie, și încă două, la punctele următoare) pentru că surprinde cel mai bine și mai concis sufletul acestui oraș. Detalii și multe alte opțiuni aici

5 Stefan Zweig – Lumea de ieri

Nu pot să nu menționez cel mai poetic tablou al Vienei de final de secol, surprins în autobiografia unui scriitor. Entuziasmul unei generații ahtiate după cultură, portretele altor scriitori ai vremii, din Viena și de pretutindeni, legătura de suflet care se creează între spiritele culte și care nu ține cont de granițe sau aberațiile istoriei, pierderea identității și șocul războiului, toate sunt atât de sensibil și de clar descrise, încât ai senzația că trăiești acele momente alături de Zweig, că vezi cu ochii tăi locurile, timpurile și oamenii. Detalii și multe alte cărți despre Viena aici

6 Irving Stone – Viața lui Freud

O biografie prezentată într-un roman, o radiografie a epocii și a vieții unui om care a văzut dincolo de prejudecăți, mentalități rigide și suprafața conștientă a minții. În spatele narațiunii și dialogului, se simte documentarea amănunțită a autorului specializat în astfel de „bio-istorii”. Găsești cartea în două volume, Turnul Nebunilor și Paria


 

Ficțiune – roman

7 Anthony Doerr – Toată lumina pe care nu o putem vedea

O carte deosebit de sensibilă despre război și relațiile dintre oameni, indiferent de care parte a taberei se află. Premiul Pulizer în 2015 și nu numai.

8 Fredrik Backman – Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău

O fetiță specială și o bunică ieșită din comun care a reușit să transforme, de dragul nepoatei ei, lumea reală într-o fantezie plină de farmec, aventuri și personaje fantastice. De citit, râs și plâns.

9 Care Santos – Jumătate de viață

Genul de carte pe care nu-l lași din mână pentru că narațiunea te prinde în mrejele ei în timp ce prezintă, într-un mod foarte ingenios, destinul unor femei care nu s-au mai văzut din copilărie.

10 Elfriede Jelinek – Pianista

Vai de mine, n-am crezut că o să pot citi vreodată așa ceva, dar trebuie să spun că e excepțională. Subiectul este dur, cu descrieri necruțătoare care sfâșie obișnuitul și ajung la masochism sau foarte aproape de pornografie, pe fondul unei relații monstruoase dintre o mamă și o fiică, apoi dintre fiica devenită profesoară și un elev. Elfriede Jelinek a luat premiul Nobel pentru literatură în 2004. Am scris puțin mai mult aici.

11 Tatiana Țîbuleac – Vara în care mama a avut ochii verzi

O mamă bolnavă care moare încet și un fiu nebun care învață în cele din urmă să o iubească, după o viață în care ea l-a ignorat, iar el a urât-o. Nu e un roman voluminos, dar conținutul e de o calitate și de o delicatețe aparte. Premiul Observator Cultural pentru proză și premiul Observator Lyceum, în 2018. Mai multe detalii aici.

12 Robert Seethaler - A Whole Life

Istoria unei vieți greu încercate, a unui lucrător forestier dintr-un mic sat de munte. Când citești, nu-ți vine să crezi că Andreas Egger, un om care trăiește de pe o zi pe alta, cu nevoi puține și o gândire simplă și curată, poate să te impresioneze atât de mult. Poezia e de vină, din nou. Mai multe detalii aici.


Ficțiune – Proză scurtă

13 Tove Jansson – Cartea verii

Pentru tineri citiți sau adulți sensibili, o altă poveste despre bunici și nepoți. Cartea e un roman, dar e construit dintr-o o serie de povestiri scurte care pot fi citite și pe sărite, neavând continuitate din una în alta.

14 Italo Calvino – Dacă într-o noapte de iarnă un călător
Un fel de „1001 de nopți” în varianta modernă, o carte experiment, cu povestiri care trec dintr-una în alta, dintr-o carte în alta, legătura dintre ele fiind doar aceea care se creează între un cititor și o cititoare.


Artă

15 Eric Kandel – The Age of Insight: The Quest to Understand the Unconscious in Art, Mind, and Brain, from Vienna 1900 to the Present.

Nu știam că arta poate fi abordată din perspectiva psihologiei și a științei creierului, nu până să pun mâna pe aceasta carte voluminoasă care mi-a stat mult timp pe raftul sau masa cu lecturi, dar pe care am reușit până la urmă să o dau gata. Foarte interesantă, a meritat răbdarea cu care am parcurs-o. Autorul a primit premiul Nobel pentru psihologie și medicină în 2000.


Dezvoltare personală și sănătate

16 Mark Hyman - FOOD: WTF Should I Eat?

De câteva luni am schimbat modul în care mănânc, am început să gătesc aproape zilnic și am citit mai mult ca de obicei despre alimentație. Dintre toate, cartea aceasta mi s-a părut foarte utilă și foarte bine organizată, pentru oricine vrea să trăiască mai sănătos, începând de acum, nu de mâine.

17 Dr. Hiromi Shinya – Enzima Miracol

Nu am fost 100% de acord cu tot ce scrie Hiromi Shinya, deși experiența lui profesională nu poate fi pusă la îndoială (este inventatorul chirurgiei colonoscopice). Dar aplic o parte dintre principiile de viață enumerate de el și nu îmi este rău, dimpotrivă.

18 Mark Bekoff – Canine Confidential: Why Dogs Do What They Do

O carte care a intrat în casă odată cu Ginger :). Foarte bună pentru stăpânii sau viitorii stăpâni de căței.

BONUS: Mami, tati, uite cămilele! – cartea mea despre călătorii în familie. Detalii aici.


Acestea sunt propunerile mele, le aștept la schimb și pe ale tale. Lasă un comentariu și spune-mi măcar care a fost cea mai frumoasă sau grozavă carte pe care ai citit-o anul acesta. Mulțumesc!

The post Cele mai frumoase 18 cărți citite în 2018 appeared first on Ecoturism si calatorii responsabile.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 320

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48