Am observat că primul articol cu idei pentru o vizită în minunata capitală a Austriei, 50 DE LUCRURI PE CARE SĂ LE FACI LA VIENA, a fost foarte bine primit și citit. De aceea continui lista cu alte recomandări, obiective și activități alternative. Chiar dacă vei descoperi și informații cunoscute, voi încerca să păstrez nota personală și să aleg căile mai puțin bătute, fără pretenția de a acoperi totul. Viena este inepuizabilă, iar eu am fost de suficiente ori acolo ca să nu spun asta doar de dragul vorbelor.
Să vizitezi în Viena
1. Poate că Muzeul Vienei din Karlsplatz e cel mai bun loc în care să revii și să începi călătoria. Are expoziții permanente care trec prin istorie și prin artă, cu accentul necesar pus pe manifestările artistice cele mai importante ale orașului. Expozițiile temporare sunt ambițioase sau ingenioase. Când am fost eu ultima dată, un etaj întreg era dedicat arhitectului Otto Wagner, iar altă expoziție era despre piele, păr, bărbieri, stiliști și istoria înfrumusețării corpului. Peter Eickhoff scria că aici poți asculta bătaia de inimă a orașului, șoaptele lui, melodiile ușoare, dar și cântecele tragice (sursa).
2. Tot din Karlsplatz poți porni și într-o explorare a părților mai puțin vizibile ale Vienei, cu ajutorul unui tur organizat prin canale, Sewer Tour. Râul Wien curge pe sub îmbelșugata piață Naschmarkt, poate fi văzut din Stadtpark și se varsă în canalul Dunării lângă Urania. Iar dacă ești curios să afli cum e viața celor care lucrează nevăzuți, prin canale, sau dacă ți-a plăcut filmul „Al treilea om” (din 1949), poți să participi la un tur ghidat care pleacă din Karlsplatz-Girardipark, pentru care îți recomand să faci o rezervare prealabilă aici. Ghizii sunt simpatici, punerea în scenă amuzantă și informativă, iar mirosul suportabil, apa limpede de munte folosită în Viena își spune și aici cuvântul.
3. Muzeul Ernst Fuchs e un motiv suficient de bun pentru o incursiune la poalele pădurii vieneze, în Hütteldorf. Și nu e singurul. Una dintre cele două case învecinate semnate de arhitectul Otto Wagner este acum muzeul fondatorului Şcolii Vieneze de Realism Fantastic. Ernst Fuchs a cumpărat vila în 1972 și a amenajat, între pereții ei, un spațiu magic care, din fericire, încă nu atrage foarte mulți vizitatori. Vizita e o experiență fantastică, pe măsura profilului artistului. Iar de aici te trimit la încă o capodoperă semnată de Otto Wagner, singura biserică de care voi pomeni în aceste recomandări.
4. Kirche Am Steinhof e prima biserică modernistă din Europa, o surpriză pentru Viena finalului de secol, dar și pentru călătorul zilelor noastre. Biserica Sf. Leopold veghează tăcută asupra pavilioanelor Spitalului de Psihiatrie, vitraliile sunt pictate de Koloman Moser, îngerii aurii sunt creați de Othmar Schimkowitz, iar interiorul spațios, fără coloane sau colțuri periculoase, e conceput cu atenție și grijă față de pacienți.
5. Dacă tot ne-am îndepărtat de centru, Vila Hermes și Lainzer Tiergarten te scot cu adevărat din atmosfera urbană, într-un parc verde și totodată rezervație naturală. Pentru a o elibera din atmosfera rigidă a Hofburgului, Franz Josef i-a dăruit soției lui, Sissi, o vilă în mijlocul naturii, o casă în care ea să se simtă bine, un mic palat intitulat de frumoasa împărăteasă „Mon Repos”. Aici poți să vezi camerele în care și-au adus contribuția Gustav Klimt și Franz Matsch sau sala ei de gimnastică , iar scurta plimbare prin pădure, până la vilă, e cu adevărat încântătoare.
6. Am vorbit despre familia regală, poate merită să vezi și mai puțin cunoscutul muzeul al mobilierului, Imperial Furniture Collection, foarte aproape de Mariahilferstrasse. Hofmobiliendepot a fost inițial depozit, iar în câteva săli ai încă impresia că ai intrat într-o magazie de lux, nu prin dezordine, ci prin cantitatea mare de obiecte de același fel adunate la un loc. Muzeul a fost deschis pentru public în 1924, la câțiva ani după căderea monarhiei. Vei găsi aici un tron pe roți pentru o împărăteasă obeză, camera orientală a prințului Rudolf, candelabre, oglinzi, scuipătoare, mese, scaune și multe alte obiecte fascinante folosite cândva de familia Habsburg.
7. Când au murit și nu mai avut nevoie de mobilă, membrii familiei regale s-au retras în sarcofage fenomenal sculptate, în Cripta Capucinilor. E destul de vizitată, dar te poate impresiona. Când am fost eu, m-au emoționat scrisorile și desenele lăsate de copii la locul în care se odihnește Sissi sau buchetul de trandafiri albi uscați de la picioarele lui Rudolf.
8. Viena are multe muzee și, din punctul meu de vedere, le-aș include pe toate în sfaturile mele, dar nu asta îmi propun acum. Îmi place mult Belvedere, de exemplu, dar petrecând mult timp în Upper Belvedere, palatul de sus, am ratat de fiecare dată o vizită la palatul de jos, Lower Belvedere. Asta până ultima dată, când mi-am luat revanșa și am constatat că ce e jos nu e deloc mai prejos. În funcție de expozițiile care au loc atunci, ți-l recomand cu drag ca alternativă.
9. Nu te obligă nimeni să mergi la muzee de artă, dacă nu ești cu adevărat pasionat. Chiar te sfătuiesc să alegi altceva, dacă nu ai un anumit interes pentru un pictor, un curent sau o epocă. Scapi de mulțime și faci ceva care să-ți aducă cu adevărat bucurie sau relaxare. Cu toate acestea, dacă te încearcă măcar curiozitatea, o vizită la MUMOK, muzeul de artă contemporană, e genul de experiență care depășește cunoscutul, obișnuitul, plictiseala, gloata. Vezi și recomandările sau exemplele de aici.
10. Tot în categoria muzeelor specializate și mai puțin bătute intră și Muzeul literaturii. Deschis în 2015 în fostul sediu al arhivelor imperiale, cuprinde multe manuscrise, cărți, scrisori sau materiale audio și video. E foarte frumos amenajat, dar trebuie să te previn că totul e în germană, cu excepția tabletei pe care o primești la intrare și pe care ai traducerile. Trebuie să știi ceva despre literatura locală ca să te bucuri cu adevărat de vizită.
11. Printre bucuriile noastre mărunte, de zi cu zi, sunt cele pe care ni le dau obiectele frumoase cu care ne înconjurăm sau pe care le folosim: scaunul sau fotoliul în care citim, ceașca preferată de ceai șamd. Pentru perfecta ilustrare a evoluției acestora există MAK, Muzeul de Arte Aplicate al Austriei. O alternativă foarte bună la alte muzee mai aglomerate, o combinație de tradițional cu avangardist, totul găzduit într-un spațiu impresionant.
12. În inima Vienei se află și Biblioteca Națională, Prunksaal, cea mai mare bibliotecă barocă din Europa. Toți iubitorii de cărți vor fi impresionați de interiorul care găzduiește 200.000 de volume învelite în piele. Dacă vrei un sfat, încearcă să fii acolo la ora deschiderii, există o mică șansă ca numărul vizitatorilor să nu fie copleșitor și să ai măcar câteva clipe senzația că nu împarți cu tot globul așa o comoară.
Să hoinărești cu ochii mari
13. Nu te opri doar în fața atracțiilor pe care ți le-am descris mai sus. Vezi dacă nu poți parcurge pe jos distanța dintre două obiective și pe unde te duce drumul. De exemplu, am ales să merg pe jos între Muzeul Ernst Fuchs și Kirche Am Steinhof, iar asta a însemnat o drumeție prin pădure (atenție la ce ai în picioare). Traseul nu este marcat, dar te poți folosi de Google Maps. Cu mici ezitări, te duce bine, în cele din urmă. Dacă vrei să urci, pleci de la muzeu către biserică, dacă vrei să cobori, faci traseul invers. La ambele capete găsești mijloace de transport în comun, numai între ele nu.
14. Nu trece pe lângă copacul lăcătușilor. Pe colțul în care se întâlnesc străzile Graben cu Kärntner, acolo unde în 1891 s-a terminat construcția Palatului Equitable, la comanda asiguratorului american cu același nume, se află relicva unui copac în care vei vedea că s-au bătut foarte multe cuie. Este protejat într-o casetă transparentă și are în jur o bandă de metal pe care scrie 1575, dar copacul apare menționat în documente încă de prin 1533. Acesta era (și este încă, dacă am înțeles bine) obiceiul breslei lăcătușilor, la terminarea uceniciei: să bată un cui într-un copac pentru noroc și pentru a se întoarce cu bine acasă, în cazul celor care călătoreau.
15. Petrece ceva timp în Spittelberg, cartierul în care 58 din cele 138 de case erau taverne, bătute de muzicieni, prostituate, muncitori, vagabonzi și, uneori, fețe regale (vezi despre ce e vorba la capitolul despre gust). Acum e plin de restaurante, terase și magazine mai puțin convenționale, se organizează târguri și tot mai mulți călători vin aici pentru atmosfera boemă.
16. Odihnește-te pe malul Dunării Vechi, Alte Donau, la final de zi. Două terase te așteaptă cu bere rece sau cu ele mai bune coaste din Viena, iar dacă vrei pe apă, ai o gamă foarte largă de ambarcațiuni din care poți alege.
17. Vezi cum arată viitorul, cel mai bun exemplu fiind noul campus al Universităţii de Studii Economice, în apropiere de Prater. Arhitectura avangardistă îți ia ochii, iar clădirea bibliotecii, proiectată de Zaha Hadid, te face să scâncești de invidie.
18. Când se deschide o ușă la o clădire istorică sau înspre o grădină interioară, intră pe ea. Vei descoperi locuri liniștite și foarte frumoase. În prima imagine de mai jos vezi liftul lui Otto Wagner din clădirile aflate pe Linke Wienzeile, lângă Naschmarkt.
19. Pornește pe străzile vechii cetăți vieneze pentru a căuta urmele luptelor cu turcii: ghiulele păstrate în ziduri, plăcuțe care comemorează fostele porți sau chiar statuete. Am scris puțin mai mult despre asta în povestea cafelei, aflată la finalul articolului Cafenele istorice din Viena și povestea lor. Incursiune în „fin de siècle”.
20. Fă-ți norocul cu mâna ta (sau cu picioarele), întâlnind un coșar în plimbările tale prin oraș. Poate va fi mai greu să-l întâlnești pe cel adevărat, dar dacă mergi pe Wipplingerstrasse, chiar atunci când ajungi pe minunăția de pod Art Nouveau Hohe Brücke, dai de omul tău – un simbol mult folosit de vienezi mai ales în noaptea de Anul Nou, când se dăruiesc mici cadouri aducătoare de noroc, printre care și coșari. Am afat că în Viena există și un muzeul al coșarilor (Klagbaumgasse 4).
21. Caută fântânile Dunării, prin oraș. Sunt mai multe, pe lângă cea cunoscută de lângă Albertina. Una dintre favoritele mele și un loc în care poți să te odihnești după atâta umblat este Donnerbrunnen, Fântâna Providenței din Neuer Markt, cu personaje interesante reprezentând afluenții Dunării: Traun, Enns, Ybbs și March. Se pare că figurile inițiale au fost considerate indecente, complet dezbrăcate cum erau, și au fost înlocuite la cererea împărătesei Maria Tereza. Foarte frumoasă e și Donaunixenbrunnen, Fântâna Nimfei Dunării din superbul Pasajul Fernstel, un loc în care nu te mai saturi să revii. Chiar la ieșirea din pasaj dai de Fântâna Austriei, cea care simbolizează fluviile fostului imperiu: Dunărea, Po, Elba și Vistula.
22. Oprește-te să admiri stația privată de tren a împăratului, din apropierea palatului Schönbrunn: Stadtbahn Hofpavilion Hietzing. Concepută de Otto Wagner împreună cu Leopold Bauer și Josef Maria Olbrich, în stil Art Nouveau, nu cred că l-a impresionat prea mult pe Franz Joseph, cel care tolera modernismul, dar era departe de a-l admira sau a se entuziasma. Stația a fost folosită de cel mult două ori și a fost deschisă vizitatorilor abia în 2014, dar este un punct de plecare minunat pentru următoarea plimbare pe care ți-o propun.
23. Fugi de aglomerația centrului și plimbă-te în liniște prin cartierul rezidențial Hietzing. Cumpără înainte ghidul„Viennese Jugendstil. Walking, Seeing & Enjoying” de la Falter Verlag și pornește în căutarea arhitecturii Art Noveau, vei fi încântat de ce vei descoperi, atât din ghid, cât și de capul tău. Vei fi și puțin invidios, te previn, cartierul acesta a fost râvnit de lumea bună încă din perioada în care casa regală și-a stabilit reședința de vară la Schönbrunn. Casele sunt private, dar nu te împiedică nimeni să le admiri de pe stradă. Singura care poate fi vizitată și la interior este Klimt Villa, locul în care pictorul a avut studioul în ultimii ani. Klimt se odihnește acum în cimitirul din Hietzing, aproape de Koloman Moser. În imaginea de mai jos e Lebkuchenhaus (Casa de turtă dulce sau Casa de ciocolată, cum mai este numită), creată în 1914 de arhitectul și designerul Ernst Lichtblau (elev al lui Otto Wagner).
24. Vezi Viena de sus, de pe dealurile ce o înconjoară. Două puncte interesante despre care am citit (și în care n-am reușit să ajung, dar o voi face cât de curând) sunt Kahlenberg, Bellevuehöhe.
25. Încearcă să petreci măcar o zi cu un ghid. Îți va deschide uși care în mod normal sunt închise și îți va arăta orașul, în funcție de interesele tale, dintr-o perspectivă pe care nu o vei întâlni în cărți sau pliante. Eu am petrecut o zi foarte plăcută alături de Alexa Brauner, dacă vrei și o recomandare.
Să încerci ceva nou în Viena
26. Ce zici de trei ore la Hotel Orient? Pe asta n-am încercat-o (eram singură în ultima vizită la Viena!), dar zău că m-ar tenta. Hotel Orient nu și-a schimbat politica de trei sute de ani încoace. Închiriază camere pentru trei ore, iar dacă vrei o noapte este posibil doar în weekend. Discreția este prioritatea numărul unu, chiar și oaspeții regulați sunt întâmpinați ca și cum ar fi venit pentru prima dată, micul dejun este disponibil toată ziua, se poate fuma și nu se pot face fotografii. Din câte am înțeles, nu se pot face rezervări înainte.
27. Dacă vrei ceva mai cultural, urmărește programul evenimentelor de la MQ și mergi la un concert în aer liber.
28. Cumpără un suvenir deosebit, făcut de vienezi sau rezultat din afaceri sociale. Gabaraje upcycling design este un exemplu foarte bun de magazin care crează produse noi reciclând materiale care altfel ar fi aruncate, iar pentru asta colaborează cu designeri și angajează personal din categorii dezavantajate sau dintre cei care au fost dependenți de droguri. Pentru amintiri deosebite mai poți cutreiera prin districtul 7, cartierul creativ al Vienei aflat foarte aproape de Mariahilfer Strasse. Pe Neubaugasse, Westbahnstrasse sau Burggasse poți descoperi ateliere în care se crează manual mobilă, râșnițe de condimente, haine și obiecte din sticlă. Atelierul Roberto Comploj, creatorul unor obiecte senzaționale de sticlă, se află în clădirea în care a locuit Emily Fluge (Westbahnstrasse 18). Tot pentru o altfel de experiență te poți îndrepta și către Supersense, în Leopoldstadt, despre care am scris în articolul Cafenelele celui de-al treilea val, în Viena. Concept, creativitate, gust. Iar prin centru, pe Stoss im Himmel (lângă Salvatorgasse), am descoperit un atelier în care lucrau și expuneau bijuterii contemporane opt designeri. Interesant este că aici poți să-ți creezi și tu o bijuterie, dacă participi la un workshop. Iar acestea sunt doar câteva exemple pe care le-am găsit și care fac vizita la Viena mai valoroasă, mai creativă.
Să guști
29. După ce faci o vizită la Albertina, oprește-te pentru un prânz sau o cină sofisticată la Do&Co. Prețurile nu sunt mici, dar calitatea preparatelor e deosebită. Așa de bun a fost tot ce am mâncat, că am uitat să fac poze.
30. Stai la umbră în grădina frumoasă de la Glacis Beisl, o oază de verde binevenită după o vizită la Leopold sau MUMOK. Mâncarea aici nu te dă pe spate, dar e fără fasoane și accesibilă. Poți intra din spatele MQ sau de pe Breite Gasse 4.
31. Mai poți face câțiva pași spre zona pietonală Spittelberg. La Witwe Bolte (Gutenberggasse 13), un restaurant vechi cu o terasă umbrită de copaci bătrâni, o inscripție atestă faptul că Împăratul Josef II a fost dat afară, în 1778. Poposise acolo incognito, nu mă întreba de ce. Tian (Himmelpfortgasse 23) este un restaurant vegetarian pe care l-am încercat într-o seară și mi-a plăcut mult. Mai sunt încă multe alte opțiuni, din care poți alege și singur, la inspirația de moment.
32. Găsește clădiri cu istorie care găzduiesc acum cafenele și restaurante, ai de unde alege (vezi aici sugestiile mele pentru cafenele). Eu am căutat Alte Backstube (Lange Gasse 34), din 1657, locul în care ghidurile spuneau că poți vedea vestigiile fostei brutării. Muzeul nu mai există, de fapt s-a limitat la o vitrină cu câteva hârtii și fotografii, dar, dacă tot am ajuns acolo și venea ploaia, am comandat un obraz de vită într-un sos delicios, cu turtițe de cartofi prăjite și legume. Excelent!
33. Dacă ajungi în Karlsplatz, nu rata Heuer am Karlsplatz, un exemplu minunat de bucătărie contemporană sustenabilă bazată pe ingrediente provenind de la specialiști și fermieri mici, locali. De exemplu ciupercile king oyster sunt aduse cu bicicleta, de la o fermă în care sunt crescute pe pat de zaț de cafea, iar compoturile, siropurile și murăturile sunt făcute în casă și aliniate frumos, la vedere.
34. Împarte cu cineva o pizza imensă de la L’Osteria, aflată chiar în centru, pe Bräunerstraße 11. Singur nu faci față la una decât dacă n-ai mâncat nimic toată ziua, poate. Eu am fost singură și abia am reușit să dovedesc jumătate.
35. Dacă ești în trecere prin centru și nu vrei să tragi la un restaurant, gustă tartinele delicioase de la Trzesniewski, pe Dorotheergasse (chiar aproape sau vizavi de Hawelka), o alternativă rapidă atunci când te-ai săturat de cârnații pe care ți i-am recomandat data trecută.
36. Savurează o prăjiturică de casă făcută de o bunicuță, la Vollpension (Schleifmühlgasse 16), o afacere socială care dă o șansă persoanelor în vârstă să rămână active și să-și suplimenteze veniturile făcând ceva ce atât lor, cât și ție îți poate aduce bucurie. Chelnerii sunt studenți, bucătarii sunt pensionari, iar colaborarea aceasta dintre generații nu poate fi decât o idee foarte bună.
37. Dacă îți place sushi, ai o grămadă de locuri în care să încerci bucătăria japoneză sau asiatică. Într-o zi am ales la întâmplare IKO (pe Wipplingerstrasse 6, lângă Vechea Primărie), mi-a plăcut că era mic și totul se făcea la vedere. Am mâncat foarte bine, cu un preț decent.
38. Poți încerca și o altfel de bucătărie, cum ar fi cea georgiană, la Cafe Ansari (Praterstrasse 15). Am înfulecat aici niște colțunași georgieni, alături de un vin cu aceeași proveniență… o minunăție!
39. Bucură-te de un vin bun la o podgorie, fără să părăsești orașul. Viena este singura capitală din lume care produce, în perimetrul orașului, cantități semnificative de vin. Viticultorii Vienei, peste 600 la număr, vând peste 2,4 milioane de litri de vin pe an.. Așa cum am mai povestit și aici, viticultura are o tradiţie îndelungată la Viena, începând chiar de la celți și romani. Cel mai bun loc pentru degustare este un heuriger, crama în care poți gusta din producția proprie a unui viticultor, alături de mâncarea casei și o ambianță unică, în cartierele sau fostele sate de la marginea Vienei. Despre Grinzing ai auzit deja, dar dacă vrei să încerci căile mai puțin bătute, Heilligenstadt, Nussdorf, Sievering și Newstiff am Walde (toate parte din Döbling, districtul 19) au mai multe șanse să ofere o experiență autentică. Iar dacă ajungi în Nussdorf, ești foarte aproape de Kahlenberg, dealul de pe care îți spuneam că se vede foarte frumos toată Viena.
40. Un vin bun vienez poți degusta aproape oriunde în Viena, dacă nu apuci să mergi la periferie. Îți recomand să comanzi un Grüner Veltliner sau un Gemischte Satz. Aceasta din urmă este o varietate unică, creată din mai multe soiuri de struguri ce se plantează și se prelucrează împreună.
41. Nu în ultimul rând, dacă ai șansa să prinzi un festival culinar cât ești la Viena, fă tot ce poți să nu-l ratezi. Atmosfera e superbă, tot ce se vinde e de bună calitate, dacă nu cumva chiar provenind din culturi organice sau direct de la ferme și producători mai mici. Imaginile de mai jos sunt de la Genuss – Festival din Stadtpark și de la un târg de vinuri din piața Am Hof.
Și lista va continua…
Să citești despre Viena
O vizită într-un oraș atât de bogat în experiențe și istorie ca Viena merită pregătită cu atenție. Nu uita să urmărești lista mea de cărți despre acest oraș, să mai arunci un ochi și pe prima parte a acestui articol și să lași un comentariu cu preferințele și recomandările tale. Sau o veste, dacă afli ceva nou despre locurile pomenite de mine.
Mulțumesc și drum bun!
The post Alte peste 40 de lucruri pe care să le faci la Viena (continuare) appeared first on Ecoturism si calatorii responsabile.