Ştiu că e la modă să-ţi iei un an sabatic şi să pleci în jurul lumii. Înţeleg foarte bine şi motivele pentru care ai simţi nevoia să faci asta. Nu sunt sigură că pricep cu ce poate fi mai rău un an într-un sat uitat de munte. Să stai nemişcat acolo până când simţi că mori dacă nu respiri nişte gaze de eşapament. Să te doară ochii de la atâtea stele. Să asculţi vaca şi să-ţi imaginezi că e un claxon. Să te asurzească bocetul banilor din portofel, obişnuiţi să fie duşi la Mall. Glumesc, asta e strict o nedumerire personală, fiecare are modul lui de a se relaxa şi deconecta de stresul şi agitaţia unei vieţi dominate de muncă şi e normal să ne dorim să schimbăm cadrul în care ne mişcăm, să cunoaştem alte culturi, să gustăm alte arome.
Am avut şi eu un fel de an sabatic (care a durat vreo cinci ani) în care am făcut ce am vrut şi mi-a plăcut, dar nu am plecat în jurul lumii. Poate că am lucrat prea mult de acasă şi abia aşa am înţeles ce înseamnă acasă, poate că e doar dragul de familie. Dar nici dacă nu ar fi familia care să mă ţină acasă, tot nu aş pleca aşa de aiurea, fără un scop, fără să urmăresc o idee, fără să ştiu ce caut şi cu ce rămân în urma acestei experienţe. Presupunând că nu m-aş grăbi şi aş avea timp să savurez o aventură în jurul lumii, m-am gândit la un moment dat că mi-ar plăcea să văd şi să fotografiez toate deşerturile lumii. Sau să fac trekking pe cele mai spectaculoase poteci din lume. Sau să zbor din insulă în insulă. Sau, dacă aş vrea cu adevărat să mă alint, aş căuta cele mai frumoase răsărituri şi apusuri din lume.
Când KLM /AirFrance ne-a invitat să facem o simulare şi să ne configurăm un traseu în jurul lumii, ca să vedem cum funcţionează şi ce înseamnă Biletul RTW al alianţei SkyTeam, m-am entuziasmat şi a trebuit să găsesc cea mai bună motivaţie pentru a porni într-o astfel călătorie. Te mai întrebi oare care e răspunsul? Cum care? LumeaMică!
Da, pentru LumeaMică aş pleca cu drag în jurul lumii. Şi pentru că ne aflăm în momentul în care copilăria în forma ei cea mai inocentă se apropie de hopul către adolescenţă, pentru că e suficient de mare încât să guste din culturi diverse şi să înveţe câteva lecţii preţioase pentru viaţă, dar nu atât de mare încât să fie pasionată de cultură, geografie sau istorie, am ales să fac un itinerariu printre cele mai atractive parcuri de distracţie din lumea mare.
Lista mea nu e absolută, a trebuit să sacrific anumite opriri la care aş fi ţinut foarte mult, cum ar fi Africa, Australia, India sau chiar şi Dubai unde, să recunoaştem, un copil ar fi mai mult decât surprins. Le-am sacrificat pentru că, în acest moment, soluţiile de zbor nu erau cele mai bune, acolo unde erau. Când foloseşti acest sistem trebuie să ţii cont de câteva detalii importante, pe care le vei găsi în nota de la finalul articolului.
Am folosit Round the World Planner*, ne-am luptat cu el ceva timp (să nu îţi imaginezi că e uşor şi că îţi iese din prima!) şi iată traseul la care am ajuns în final. Toate zborurile vor fi realizate cu companii membre SkyTeam. Mai jos găseşti şi lista şi o scurtă descriere a parcurilor tematice sau de distracţie pentru care am ales acest traseu. Uimitor este că biletul costă doar 3640€ pentru mine şi 2799€ pentru LumeaMică pentru 8 zboruri. M-a cam lăsat fără replică!
Europa Park, Rust, Germania
Parcul numărul 1 din Germania şi ţările vorbitoare de germană, ca mărime cel puţin,
Dacă nu ştii deja ce poţi găsi acolo, avem un articol aici iar informaţii de actualitate găseşti pe website-ul oficial.
Port Aventura Park, Salou, Spania
Aflat la doar o oră distanţă de Barcelona (un motiv perfect pentru a-i arăta copilului şi casele de poveste create de modernişti, Port Aventura cuprinde atât un parc de aventură cât şi un parc acvatic. În 2014 a primit premiul BEST AMUSEMENT PARK IN EUROPE 2014, prin votul fanilor Worldofparks.eu.
Mai multe detalii găseşti pe website-ul oficial.
Nu vrem să stăm prea mult în Europa aşa că ne luăm zborul către Statele Unite şi aterizăm în Orlando, Florida. Aici avem o provocare serioasă, va trebui să alegem între mai multe tentaţii, una şi una:
Universal’s Islands of Adventure, Orlando, Florida
Îţi dai seama că aici mergem în primul rând pentru parcul Harry Potter, am citit toţi, de la mic la mare, toate cărţile. Există şi alte atracţii dar eu una am o singură adresă în minte. Aleea Diagon.
Sigur vei găsi toate detaliile aici.
Urmează Disney World, dar altfel, “with a twist”:
Disney’s Animal Kingdom, Orlando, Florida
E Disney dar în acelaşi timp e altfel, datorită aspectului educaţional. Mai mult de 250 de specii de animale populează acest parc. Detalii aici.
Disney’s Hollywood Studios, Orlando, Florida
Să pătrunzi în culisele industriei filmului, chiar şi aşa în joacă, poate fi o experienţă extraordinară pentru un copil. Aşa că “why not?”
Şi nu în ultimul rând,
Discovery Cove, Orlando, Florida
Votat deja, pentru al doilea an la rând, ca cel mai tare parc de distracţii din lume (TripAdvisor), acest parc este mai mult o rezervaţie, cu număr limitat de participanţi pe zi (1300), cu plaje, râuri, lagune şi bariere de corali.
În aceeaşi notă, ultimul parc menţionat mai are câteva rude, printre care Sea World mi se pare o opţiune interesantă.
Vezi aici toate parcurile din grup.
Cam greu să mai pleci din Orlando, dar e păcat să nu cunoşti măcar puţin din America de Sud, aşa că zburăm din nou, către Mexic
Six Flags, Mexico City, Mexico
Se spune despre Six Flags că că este cel mai mare parc de distracţii din America de Sud. Să mergem să verificăm ce înseamnă asta, nu e aşa?
Plecăm apoi iar departe, pe alt continent, ne oprim în Japonia. Contrastul ne prinde bine.
Disney Sea, Tokyo, Japonia
Parcul a fost gândit iniţial pentru California dar în cele din urmă a ajuns să se alăture parcului Disneyland din Tokyo. Am citit că foarte multe dintre atracţiile de aici nu se mai găsesc în altă parte, aşa că merită să le încercăm.
Nu zăbovim nici în Japonia prea mult, pentru că ne aşteaptă Singapore.
Wild Wild Wet
Un parc acvatic în care ai de toate, de la cele mai năstruşnice tobogane până la aventuri care te fac să trăieşti cele mai tari senzaţii de la rafting, bonus o cădere liberă de la 18 metri înălţime. Ai curaj?
Universal Studios, Singapore
Nici aici nu e rău, dat fiind că te vei întâlni cu scene şi personaje din Madagascar sau Shrek, printre multe altele. Detalii aici.
Funtasy Island
Nu am reuşit să aflu dacă e deja gata sau nu, dar e cel mai mare parc eco din lume, cu un concept superb, peisaje şi activităţi pe care ai vrea să ţi le permiţi măcar o dată în viaţă. Să stăm cu ochii pe ei, vezi aici.
Am cam obosit. E timpul să ni se facă dor de casă, dar nu înainte de o ultimă oprire într-un loc deja clasic:
Disneyland Paris
Ai mai multe poveşti despre asta, na noi pe blog. Dar poţi să începi cu articolul Bate din palme dacă şi tu crezi în Disneyland .
Cu siguranţă că există parcuri şi mai frumoase, poate că mai aproape de noi, dar am vrut să mergem în jurul lumii. Am bătut din palme şi am crezut că ar fi posibil. E aproape Crăciun, nu văd care alt moment ar fi mai potrivit pentru asta. Tu ce zici, crezi?
*Câteva informaţii utile despre biletul Round the World SkyTeam:
– Ai la dispoziţie zborurile a 20 de companii aeriene, membre SkyTeam, poţi alege din peste 1000 de destinaţii din 178 de țări.
– Poţi avea până la 15 opriri (16 segmente în total) iar aeroportul de plecare trebuie să fie şi cel de întoarcere (spre exemplu, dacă pleci din Bucureşti te vei întoarce tot în Bucureşti la final). E bine să ştii că Tarom este membră a alianţei SkyTeam, motiv pentru care este singurul tip de bilet de avion în jurul lumii care iţi permite plecarea şi returul din România.
– In planificator ai două opţiuni, una în care îţi aranjezi tu opririle după cum crezi că e mai bine, a doua în care treci destinaţiile în orice ordine lăsând apoi sistemul să optimizeze ordonarea lor.
– Poţi petrece între 10 zile şi un an de zile în aventura în jurul lumii.
Notă: Perioada este doar orientativă, sfatul meu e, dacă plănuieşti să mergi la unul dintre parcurile de mai sus, să verifici orarul şi datele în care ar putea fi închis.