N-am fost încă prin foarte multe zone montane, la noi sau prin lume. Dar pe oriunde am ajuns, în afara țării, am putut găsi informații despre trasee și plimbări de diverse tipuri. Ceva tot am cumpărat, chiar și într-un magazin de suveniruri sau dintr-o cabană montană, fie că a fost vorba despre un ghid cu trasee, o carte cu benzi desenate despre istoria zonei sau minicolecții cu fotografii reprezentând flora sau fauna zonei, unele create special pentru copii. Se întâmplă acest lucru și la noi? Nu știu, n-am cutreierat toți munții noștri, aștept să mă contrazici tu, dar tare mă tem că nu. Să mai povestesc și despre ghiduri dedicate unor categorii speciale, cum ar fi familiile cu copii mici sau persoanele cu dizabilități? Până acum scurt timp aș fi fost probabil doar visătoare. Iată însă că a apărut o primă inițiativă de acest gen. E vorba de:
Drumeție montană în familie – Trasee accesibile și persoanelor cu dizabilități, de Marian Anghel
Cartea asta m-a bucurat în primul rând pentru că există. Pentru că e un început și că poate nu va fi singura și unica. Am pus repede mâna pe ea și, în timp ce mă scăldam în soare, la malul Mării Negre, am citit-o și am început să visez la plimbări montane.
E o carte care nu ocupă mult loc în bibliotecă și nici în rucsac, locul în care e cel mai potrivit să rămână. Răsfoind-o, mi-am dat seama că habar nu aveam câte posibilități de plimbare sunt în jurul Brașovului, adică destul de aproape de București. Cele aproape 60 de trasee acoperă Postăvaru, Piatra Mare, Piatra Craiului (partea nordică), Bucegi (partea nordică), Ciucașul (parțial partea nordică) și Baiului (zona prahoveană). Trebuie să o ai și tu la îndemână, din mai multe motive:
Autorul, Marian Anghel, este părinte și ghid montan, președintele Societății Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM) și directorul școlii românești de formare profesională a ”International Mountain Leaders (IML). De 20 de ani e implicat în proiecte montane educaționale, iar în 2006 a obținut o specializare pentru activități montane pentru copii, în Alpi (Italia). Și asta e doar foarte puțin din activitatea sa, mai multe poți să afli pe rucksack.ro sau pe blogul personal.
Traseele montane sunt frumoase și dacă sunt ușoare. Cartea le descrie bine și le clasifică pe înțelesul tuturor, în așa fel încât chiar ai o șansă mare să înțelegi ce tip de efort te așteaptă și cum trebuie să fii pregătit (ca bagaj, echipament, alimente necesare, locuri de pauză și așa mai departe). Traseele nu sunt descrise din imaginație sau după un search pe google, ci sunt bătute și testate, atât de adulți cât și de copii, foarte mulți dintre ei voluntari în acest proiect.
”A fost nevoie de cel puțin un an jumătate – din momentul începerii primelor hârtii și multă, foarte multă muncă de teren, până când am reușit (în sfârșit!) să publicăm în limba română (+ engleză) un ghid de drumeție mai special” Marian Anghel.
Pe lângă descrierea traseelor în română și engleză, mai există și o parte introductivă bogată în informații despre istoria și tipul drumețiilor montane, despre echipamente, dar și sfaturi foarte bune pentru excursiile împreună cu cei mici. Sunt idei și trucuri pe care eu le-am descoperit pe propria piele, uneori nu în cel mai plăcut mod. Acum știu sigur n-aș fi făcut anumite greșeli, dacă aș fi pus mâna pe un astfel de ghid acum 10 ani.
Nu în ultimul rând, mi se pare extraordinară ideea și inițiativa de a acorda o atenție deosebită și persoanelor cu dizabilități care vor putea afla, din acest ghid, de ce fel de scaun au nevoie sau cum sunt clasificate traseele din punctul lor de vedere. Așa ceva nu cred că s-a mai făcut în România și merită toate laudele.
Poți să comanzi online aici și să iei acest ghid cu tine de fiecare dată când ajungi în zona Brașovului. Sau poți să îl faci cadou unui prieten care știi că ar avea nevoie de ea, sigur s-ar bucura.
Îl felicit pe Marian Anghel și îmi doresc să mai aflu despre astfel de realizări, pentru toate zonele montane din România.