Îmi pusesem ceasul să sune devreme – era ziua mea de naştere şi plănuiam să mă bucur de fiecare clipă pe care mi-o oferea atât ocazia, cât şi locul în care ne cazasem. Am ieşit pe balconul ce dădea spre lacul Allghe. Pe apă, primele raze de soare risipiseră diamante de lumină, iar pescarii aşteptau nemişcaţi, în bărcuţe mici din lemn, să se trezească şi peştii. De pe malul celălalt se oglindeau în apă siluetele caselor înflorite şi vârfurile ascuţite ale Dolomiţilor.
Pe masă mă aştepta un cadou de la prietenii noştri, alături de care împărţeam apartamentul dintr-o vilă. O eşarfă, o cană cu un melc (simbolul meu preferat) şi Nisipurile Arabe, o carte pe care aveam să o savurez începând chiar de atunci. Mi-am pus eşarfa pe umeri, cafea caldă în cană şi m-am aşezat pe balcon, citind şi aruncând din când în când un ochi către lac, observând cum aerul se limpezea pe măsură ce soarele se înălţa, cum lacul devenea din ce în ce mai strălucitor, cum ieşeau raţele și lebedele cu puii lor la înviorarea de dimineaţă sau cum un elicopter survola zona şi ateriza undeva pe celălalt mal. Tot prietenii noştri căutaseră pe Airbnb şi găsiseră această varianta minunată (vezi aici detalii), cu gândul la aniversarea mea. Eram de-a dreptul răsfăţată. Niciun hotel, cu oricâte stele, nu ar fi putut să mă facă să mă simt mai bine ca acel colţ de rai.
Preferăm să închiriem apartamente, atunci când călătorim. Am enumerat motivele pentru care facem asta într-un articol dedicat, din seria Slow Travel: inspiraţie pe îndelete, aşa că nu e cazul să le repet acum. Ne-am simţit astfel acasă în mai multe locuri din lume şi nici măcar nu am plătit enorm pentru asta. Ceea ce îmi place cel mai mult, la o platformă cum este Airbnb, e că poţi închiria direct de la proprietari, că fiecare loc în care stai poartă o amprentă diferită, că te poţi chiar încumeta la locuri inedite de cazare, cum ar fi castele, igluuri sau ambarcaţiuni. Iar atunci când închiriezi un apartament cu mai multe dormitoare şi îl împarţi cu prietenii, costul pe familie e imbatabil. Casa noastră de pe malul lacului Alleghe avea două dormitoare, o canapea mare în sufrageria deschisă şi o bucătărie dotată cu de toate, inclusiv maşină de spălat vase. Iar noi nu ne jenăm să gătim şi să încercăm produse locale, oriunde călătorim, dacă avem ocazia. Priveliştea era însă ceea ce conta cel mai mult, în acel moment.
Prietenii mei avuseseră dreptate: a fost cel mai frumos loc în care îmi puteam începe şi sfârşi ziua aniversară. A contat şi plimbarea pe munte făcută în aceeaşi zi, dar ceea ce mi-a rămas cel mai tare în minte a fost imaginea lacului, dimineaţa. Amintirea aceasta s-a aşezat alături de alte câteva, nu multe la număr, în care m-am sărbătorit în locuri inedite. Două exemple ar fi Hallstatt (din nou lac şi munţi) sau Bad Blumau, fascinantul complex termal creat după ideile lui Hundertwasser. Mi-am dat seama că anii se scurg prea repede ca să ne mai bucurăm de trecerea lor, aniversările îşi pierd din importanţă odată cu înaintarea în vârstă şi singurul mod de a le reda sărbătoarea şi a le marca în memorie, ca momente unice, e să mă găsească în locuri speciale, călătorind prin lumea asta mare.
Poate că şi tu faci aşa, deja. Sau poate că tocmai ţi-a venit o idee, pentru următoarea ta zi de naştere. Vestea bună e că prin Airbnb ai de unde alege: găseşti variante de cazare în peste 190 de țări și 34.000 de orașe din lume. Vestea şi mai bună e că există acum o campanie, un parteneriat prin care la orice cont nou Airbnb creat prin intermediul Telekom, beneficiezi de un discount de 30 de Euro la următoarea rezervare – urmărește acest link: https://www.telekom.ro/airbnb. Şanse mari să ai şi tu anul acesta o aniversare la fel de memorabilă ca a mea! Dacă te-ai hotărât deja, lasă-mi şi mie un mesaj şi spune-mi unde vei întâmpina un nou an de viaţă.